Gazpacho

Pyszne Gazpacho doda ci energii i ochłodzi w upalny dzień.

Gazpacho

Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 mała zielona papryka
  • 1 ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilka łyżeczek octu winnego
  • ½ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
  • Spora szczypta kuminu
  • 50 g ugotowanej ośmiornicy
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Kilka oliwek czarnych do dekoracji
  • Sól morska, pieprz biały mielony do smaku


Sposób przygotowania:
1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić i zmiksować w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kumin.

2. Pod koniec miksowania, nie wyłączając Bendera, dodać oliwę z oliwek oraz listki bazylii.

3. Po zmiksowaniu chłodnik przecedzić przez sito. W bulionówkach ułożyć plastry ugotowanej ośmiornicy i pokrojone oliwki. Całość zalać gaz pacho i udekorować.

4. Dodatkowo w osobnych miseczkach należy podawać drobno pokrojone warzywa (pomidory, cebulę, paprykę, ogórka) tak, aby każdy mógł dobrać wybrać jarzyny wedle własnych upodobań.    

Przepis, przygotowanie i foto: PRYMAT



Dodał(a): Olga Wap , Środa 15.02.2012 (aktualizacja: 2012-02-13)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (5)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
marrika2
gazpacho z ośmiornicą pierwsze słyszę
Dodano: 2013-01-29 03:26:12 Zgłoś nadużycie
tysiulaa
apetycznie wygląda ;)
Dodano: 2012-11-21 14:42:20 Zgłoś nadużycie
Malibu89
może gdyby nie ta ośmiornica.... ;)
Dodano: 2012-02-17 14:11:29 Zgłoś nadużycie
MariolciaK
dobre jest z grzankami;)
Dodano: 2011-08-24 15:15:12 Zgłoś nadużycie
damianultras
Jadłem w galerii i nawet mi smakowało.
Dodano: 2011-08-24 11:51:17 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×