Gnocchi ze szpinakiem

Nie macie pomysłu na wegetariański obiad? Mamy dla was coś prosto z włoskiej kuchni.

gnocchi.jpg

Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi to pyszne włoskie danie. Przypomina nieco nasze pierogi leniwe, jednak jest lżejsze. Z dodatkiem szpinaku będzie pysznym daniem, które zasmakuje nawet najbardziej wybrednym.

SKŁADNIKI:

150 g mąki
200 g sera ricotta
2 jajka
250 g mrożonego szpinaku
150 g startego parmezanu
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Jeśli szpinak nie jest posiekany, kiedy już się rozmrozi, należy to zrobić i odsączyć go z nadmiaru wody. 

2. W misce należy wymieszać ser ricotta, mąkę, jajka, szpinak, parmezan i drobno posiekany czosnek, a następnie doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

3. Przygotowane ciasto należy odstawić do lodówki na około 30 minut, by stwardniało.

4. Schłodzone ciasto formujemy na niewielkie kluseczki wielkości orzecha włoskiego, a następnie gotujemy we wrzącej i osolonej lekko wodzie przez około 3 minuty.

5. Gotowe gniocchi można podawać z przysmażonymi listkami szałwii i roztopionym masłem.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Środa 27.05.2015 (aktualizacja: 2015-05-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×