Gorąca czekolada z pomarańczą

Tagi: czekolada

W chłodne zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca czekolada na rozgrzanie. Oto pyszny przepis!

Gorąca czekolada z pomarańczą

Gorąca czekolada z pomarańczą

Gorąca czekolada to przysmak, który z pewnością zasmakuje każdemu. Cóż nadaje się lepiej na chłodne zimowe wieczory, gdy za oknem pada śnieg? Nutka pomarańczy doda całemu napojowi niezwykłego smaku i aromatu. Zobacz jak łatwo jest przygotować taki przysmak.

SKŁADNIKI:

1/2 litra mleka
100 g dobrej gorzkiej czekolady
1 pomarańcza
3 łyżki cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pomarańczę należy sparzyć i obrać za pomocą nożyka do warzyw, by ze skórki powstały cienkie paseczki.

2. Mleko postawić na gazie w małym rondelku i powoli podgrzewać. Kiedy stanie się ciepłe, trzeba wrzucić do niego cukier oraz skórkę z pomarańczy i gotować przez chwilę, cały czas mieszając.

3. Po tym czasie zdjąć mleko z ognia i odstawić na około 10 minut.

4. Teraz należy połamać czekoladę na mniejsze kawałeczki.

5. Z przestudzonego mleka trzeba wyjąć skórkę pomarańczy i znów postawić na niedużym ogniu.

5. Do podgrzewanego mleka należy wrzucić połamaną gorzką czekoladę i mieszać dopóki się nie rozpuści i nie połączy z mlekiem.

6. Dla intensywniejszego smaku pomarańczy można z niej wycisnąć sok i dodać do czekolady.

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Wtorek 09.12.2014 (aktualizacja: 2014-12-10)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×