Hummus buraczany z ziołami

Nie macie pomysłu z czym zrobić kanapki? Zobaczcie przepis na przepyszną pastę w wersji wege - hummus buraczany z ziołami!

hummus-buraczany.jpg

Na straganach i w warzywniakach można już znaleźć młode buraczki. Jeśli miałyście na nie ochotę i nie wiedziałyście co smacznego z nich zrobić - mamy przepyszny przepis na hummus z buraków, z dodatkiem ziół.

Taka pasta będzie dobrym dodatkiem do chleba czy bułki, a tym samym ciekawym pomysłem na szybkie pierwsze czy drugie śniadanie. Możecie też wykorzystać ten przepis, gdy będziecie spodziewać się gości - hummus + czipsy/grzanki/maca/krakersy = przekąska do napojów z bąbelkami.  

Hummus od zwykłej pasty różni to, że jego podstawowym składnikiem jest ciecierzyca, a dodatkowo w składzie pojawia się tahina - pasta, na którą składają się ziarna sezamu zmielone z olejem sezamowym, oliwą i wodą (jest do kupienia w każdym sklepie z żywnością wege, powinna być też w marketach, a jeśli macie ochotę - możecie ją też zrobić sami). 

Przygotowanie takiego hummusu nie jest ani trudne, ani czasochłonne, szczególnie jeśli macie blender, chociaż i bez niego powinnyście sobie poradzić.  

Zobacz też: DOMOWE BATONIKI MUSLI - NAJPROSTSZY PRZEPIS

SKŁADNIKI:

1 puszka cieciorki (400 g)
1 duży ugotowany burak kub kilka mniejszych
sok z połówki cytryny
2 łyżki tahiny
3 łyżki oliwy
1/2 doniczki rozmarynu
1/2 doniczki tymianku
sól, pieprz do smaku

WAŻNE: Jeśli macie swoje ulubione zioła, możecie poeksperymentować i zmienić nieco skład. Wystarczy, że podstawa, czyli cieciorka, tahina i buraki, pozostanie ta sama.

hummus-z-burakow.jpg

Więcej: JAK ZROBIĆ PESTO Z PIETRUSZKI?

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki zblenderować. W razie potrzeby dodać oliwy.

Smacznego! 

Więcej: JAK "PRZYPADKOWO" JEŚĆ WIĘCEJ WARZYW?


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock




Dodał(a): Karolina Zdunowska , Poniedziałek 22.06.2015 (aktualizacja: 2015-06-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×