Jaja faszerowane

Przedstawiamy przepis na jajka faszerowane z d dodatkiem bazylii i skórki cytrynowej. Smacznego!

Jaja faszerowane

Jaja faszerowane



SKŁADNIKI:

• 12 jaj
• ½ pęczka bazylii
• ząbek czosnku
• łyżka oliwy
• łyżka startej skórki cytrynowej
• ½ szkl. startego parmezanu
• garstka solonych orzeszków ziemnych
• mała marchewka
• szalotka
4 małe ogórki konserwowe
• łyżka kaparów
• ½ szkl. posiekanego koperku
• majonez
• 2 filety anchois
• gruby pasek marynowanej czerwonej papryki
• łyżka chrzanu
sól
pieprz

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj jajka, obierz, przekrój na pół i wyjmij z nich żółtka.

2. Żółtka posiekaj i rozdziel na 3 równe porcje.

3. Listki bazylii drobno posiekaj, dodaj do nich rozgnieciony czosnek, łyżkę oliwy, skórkę z  cytryny, szczyptę soli i pieprzu, połącz z jedną z części żółtek i parmezanem.

4. Ugotuj i pokrój w kostkę małą marchewkę, drobno posiekaj szalotkę i ogórki, dodaj kapary.

5. Do przygotowywanej drugiej mieszanki dodaj majonez, posiekany koperek, drugą część żółtek, sól i pieprz; wypełnij farszem kolejne 4 jajka.

6. Do następnego farszu pokrój filety, paprykę, dodaj ostatnią porcję żółtek, chrzan, 2 łyżeczki majonezu, ¼ szkl. posiekanego koperku, sól, pieprz do smaku; farszem napełnij kolejne jajka.

7. Jajka przyozdób wedle gustu.



Źródło: MilionKobiet.pl

Foto: Thinkstock




Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Wtorek 17.09.2013 (aktualizacja: 2013-09-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×