
Wielkanoc to czas, kiedy częściej niż zwykle jemy jajka, szczególnie te gotowane. Można je przygotować na wiele sposobów, nie ma co się ograniczać jedynie do wysmarowania ich majonezem i ewentualnie przysypania ich świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Mamy dla Was 3 fantastyczne przepisy na jajka faszerowane na Wielkanoc. Prawdopodobnie polubicie je tak bardzo, że już zawsze, także poza świętami, będziecie chciały przybierać je farszami własnej roboty.
POLECAMY: Rzeżucha na Wielkanoc - wszystko o uprawie w domu
Poniżej przedstawiamy przepisy na pyszne farsze do jajek. Nie piszemy w nich o takich podstawach, jakimi są ugotowanie jajek (powinny siedzieć co najmniej 10 min. w wodzie). Po ugotowaniu obierzcie jajka ze skorupek i usuńcie żółtka, ale ich nie wyrzucajcie - przydadzą się do przygotowania farszu.
1. JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z SERA PLEŚNIOWEGO I GRANATEM
SKŁADNIKI:
1 łyżka majonezu
1 łyżka musztardy
100 g sera blue cheese
1 łyżka posiekanej pietruszki
żółtka ugotowanych jaj
50 g pestek granatu
pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE:
1. Zgnieć żółtka w misce. Dodaj musztardę, majonez, pokrojony w kostkę ser i posiekaną pietruszkę i zblenduj składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Wypełnij jajka przygotowanym farszem, obsyp je pestkami granatu i listkami pietruszki.
2. JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z szynki i papryki
SKŁADNIKI:
1 łyżka majonezu
200 g szynki
1 czerwona papryka
1 łyżka posiekanego koperku
żółtka ugotowanych jaj
pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE:
1. Zgnieć żółtka w misce. Dodaj majonez, pokrojoną w kostkę szynkę, umytą i posiekaną na drobno paprykę. Wymieszaj dokładnie składniki. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
2. Wypełnij jajka przygotowanym farszem, obsyp je posiekanym koperkiem.
Zobacz także: Jak zrobić pisankę i zająca z papieru, metodą origami?
3. JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z SZYNKI I PAPRYKI
SKŁADNIKI:
5 pieczarek
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżka majonezu
1 czerwona papryka
żółtka ugotowanych jaj
pieprz, sól, ulubione zioła (np. oregano)
PRZYGOTOWANIE:
1. Obierz i pokrój na drobno pieczarki. Podsmaż je na maśle.
2. Zgnieć żółtka w misce. Dodaj majonez, podmażone pieczarki, umytą i posiekaną na drobno paprykę. Wymieszaj dokładnie składniki. Dopraw pastę do smaku solą, pieprzem i ziołami.
3. Wypełnij jajka przygotowanym farszem.
Zobacz także: Przepis na przepyszną kawę na Wielkanoc - z jajkiem!
Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock
Dodaj komentarz
Wszystkie komentarze