Jak jeść mule?

Kilka praktycznych wskazówek.

jak-jesc-mule.jpgJeśli w czasie zagranicznych wakacji lub nawet u nas, w Polsce w dobrej restauracji natkniecie się na takie ciekawe frutti di mare jak na zdjęciu opisane jako mule i będziecie starali się raczej omijać je wzrokiem, z tej prostej przyczyny, że nie wiecie jak to się je i z czym, to porzućcie takie myśli i bierzcie je w ciemno. Czas poszerzać horyzonty i odkrywać nowe smaki!

Mule to jeden z kilku rodzajów małż. Nazywa się je czasem (fachowo!) omułkami, jednak w Polsce częściej występują pod tą pierwszą nazwą. 

 Zobacz także: Papaja - wszystko, co chciałybyście o niej wiedzieć

1. Mule - jak jeść? 

Mule najczęściej podawane są w głębokich talerzach, zarezerwowanych tradycyjnie dla zup lub w wazach. Jeśli jecie mule w restauracji, na pewno kelner poda Wam także miseczkę z wodą, w której należy płukać palce, cytrynę do tego, by skrapiać mięso oraz duży talerz, który przyda się do odkładania pustych skorupek. 

Zobacz także: Z czym jeść masło orzechowe?

Mule można jeść na dwa sposoby:

  • Wybierz z talerza szeroko otwartą skorupkę z małżą. Weź ją do ręki i za pomocą widelca wyjmij mięso. Opróżniona muszla od tego momentu będzie służyła Ci za szczypce. Używaj jej do wyjmowania mięsa z kolejnych muszli.  

  • Możesz też mule jeść jedynie widelcem. Trzymając w dłoni muszlę, widelcem wydłubuj mięso z jej środka.  

Zobacz także: 5 aplikacji na telefon, które warto mieć

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Piątek 15.01.2016 (aktualizacja: 2016-01-15)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×