Jak pokroić arbuza? Oto bardzo prosta i praktyczna metoda

Lato to czas, kiedy arbuzy lądują na naszych stołach bardzo często. Jak pokroić je w taki sposób, by łatwo było je jeść? Oto prosta metoda, zobaczcie.

arbuz.jpg

Jak pokroić arbuza? Oto bardzo prosta i praktyczna metoda

 

Arbuz to owoc, który świetnie sprawdza się jako przekąska dla dorosłych i dla dzieci, zwłaszcza w gorące dni. Kiedy lato w pełni, kawałek arbuza potrafi nas świetnie orzeźwić i ochłodzić.

Jednak przygotowanie tego owocu do podania często sprawia nam trudność. Arbuz bowiem jest duży i pozornie trudny w podaniu. Bardzo często to głównie dzieci mają problem z tym, jak zabrać się za jedzenie przygotowanych tradycyjnie kawałków.

Zobacz też: JAK OBRAĆ I EFEKTOWNIE PODAĆ ANANASA? 

Kiedy nieumiejętnie pokroimy arbuza istnieje ryzyko, że duża jego część może się zwyczajnie zmarnować, a tego przecież nikt z nas nie chce. 

Jeśli jednak zastosujemy bardzo prostą metodę, która naprawdę niewiele wysiłku od nas wymaga, problem z podaniem rozwiąże się raz na zawsze.

 

Jak pokroić arbuza?

1. Przekrój całego arbuza na dwie połowy.

2. Jedną z części ułóż na desce miąższem do dołu, a następnie przy pomocy ostrego noża pokrój na paski o szerokości około 2 cm.

3. Delikatnie przytrzymując arbuza, wykonaj takie same cięcia w poprzek poprzednich pasków.

4. W ten sposób arbuz jest gotowy do podania w bardzo praktycznej do jedzenia formie.  

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Czwartek 25.06.2015 (aktualizacja: 2015-06-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×