Jak samemu zrobić czekoladę - białą, mleczną i gorzką?

Domowa czekolada to idealny pomysł na prezent! Możesz dodać do niej orzechy, żurawinę, skórkę pomarańczy... Co tylko chcesz!

jak-zrobic-czekolade.jpgŚwięta tuż, tuż a Wy nie macie pomysłu na prezent? Jeśli ma to być taki dość symboliczny i skromny podarunek dla osoby, która jest Waszą bratnią duszą, to polecamy Wam zrobienie domowej czekolady! 

Przepis nie jest skomplikowany - wystarczy, że będziecie miały rondelek, kuchenkę i lodówkę (chociaż bez niej też można się obejść, jeśli jest zimno na zewnątrz). Możecie komponować własne smaki, wymyślać do woli, eksperymentować! Zamieńcie swoją kuchnię na jakiś czas w fabrykę czekolady i stwórzcie małe, skromne, ale jakże słodkie podarunki.

Jeśli planujecie zrobioną przez siebie czekoladę dać komuś w prezencie nie zapomnijcie jej tylko ładnie zapakować. Możecie wykorzystać folię aluminiową - dziś tak trudno kupić czekoladę w sreberku! Jesteśmy pewne, że taki prezent powinien sposobać się każdej obdarowanej osobie! 

 Zobacz także: Jaka jest symbolika ozdób choinkowych?

PRZEPIS NA GORZKĄ CZEKOLADĘ

SKŁADNIKI:

wersja podstawowa: 

3 tabliczki czekolady (każda po 100 g)
4 łyżki mleka 2 proc. 

dodatki: 

orzechy - włoskie i laskowe
suszona żurawina
suszone morele
rodzynki
suszone śliwki
skórka pomarańczy kandyzowana
mak
płatki migdałów

PRZYGOTOWANIE:

1. W zależności od wybranych dodatków - pokrój je na drobno (zalecamy ten ruch szczególnie  przypadku moreli czy śliwek, pozostałe składniki z tej grupy możesz zostwić w całości). 

2. Połam czekoladę na kawałki, włóż do rondelka. Dolej mleko i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada całkowicie się roztopi. Zdejmij rondelek z ognia.

3. Dodaj do roztopionej czekolady wybrane dodatki i wszystkie składniki dobrze wymieszaj.

4. Przełóż masę na blachę lub do dowolnego naczynka (może być nawet pojemnik plastikowy, który może być stosowany do żywności). Jeśli chcesz, zeby czekolada była grubsza, wybierz mniejszą i węższą blaszkę czy naczynie (np. keksówkę). Rozprowadź masę równomiernie i wstaw do ostygnięcia. Gdy osiągnie pokojową temperaturę możesz masę włożyć do lodówki, żeby stwardniała. 

5. Gdy czekolada będzie twarda pokrój ją na kawałki lub pozostaw w całości. Jeśli ma być prezentem - ładnie ją zapakuj. Przyda się sreberko!  

POLECAMY: Przepis na pierogi z marcepanem i śliwką kalifornijską

PRZEPIS NA BIAŁĄ I MLECZNĄ CZEKOLADĘ 

Postępujcie tak samo, jak w przypadku przepisu na gorzką czekoladę, z jedną różnicą - wykorzystajcie zamiast gorzkiej - czekoladę mleczną lub białą.

Zobacz także: Co zrobić z nietrafionym prezentem?

    Źródło: MilionKobiet.pl
    Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Niedziela 20.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-20)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
czy to jakis zart...robienie czekolady z czekolady
Dodano: 2017-07-23 15:07:31 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×