Jak wybrać świeżą rybę?

O tym, że ryby są zdrowe chyba nikogo nie trzeba przekonywać, ale jak wybrać te świeże? Oto kilka wskazówek.

Jak wybrać świeżą rybę?

Ryby są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Jednak aby naprawdę dobrze smakowały, trzeba wybrać te świeże egzemplarze, a to nie zawsze jest takie proste. Czym się kierować przy wybieraniu ryb? Swoimi zmysłami!

Oczy

Jeżeli oczy ryby są wypukłe i błyszczące, możemy po nią sięgać. W przypadku kiedy są zapadnięte, zamglone albo matowe, należy zrezygnować z zakupu. 

Mięso


Musi być sprężyste i nie może się odbarwiać po naciśnięciu. 

Zobaczcie także: KTÓRE RYBY SĄ BOGATE W KWASY OMEGA-3?

Skrzela

Ich barwa w dużej mierze zależy od gatunku, ale powinna być intensywna. Jeżeli są wyblakłe, szare albo z białym nalotem, na pewno nie należą do świeżej ryby.

Skóra

Podobnie jak oczy, powinna błyszczeć i być gładka, ale bez nadmiernej ilości śluzu. Skóra nie powinna także posiadać plam. Łuski mają gładko przylegać. 

Zapach

Sygnałem ostrzegawczym powinna być ostra, nieprzyjemna woń. Świeża ryba pachnie naturalnie, swoim charakterystycznym zapachem, który jednocześnie nie jest odpychający. 

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie TUTAJ.



Zobaczcie także: 



Źródło: "Ryby są super. Przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza"
Foto: Thinkstock

Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Piątek 20.11.2015 (aktualizacja: 2015-11-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×