Jak zamawiać kawę w innych państwach?

Przed wami wakacje i wyjazd za granicę? Lepiej wiedzieć, jak zamówić ulubioną kawę, aby móc cieszyć się nią także w czasie urlopu, jak też odkryć jej nowe smaki. Mamy dla was kilka wskazówek.

Jak zamawiać kawę w innych państwach?

Wakacje to czas i możliwość na wypróbowanie nowych smaków i rodzajów kawy. Warto jednak posiadać kilka informacji na temat obyczajów w kawiarniach w różnych miejscach na świecie.

Włochy - rozkoszuj się espresso


Wymarzonym celem wakacyjnej podróży kawoszy jest z pewnością słoneczna Italia. To właśnie stamtąd pochodzą najpopularniejsze kawowe napoje, takie jak cappuccino czy caffè latte. - Decydując się na wyjazd do Włoch, warto pamiętać, że napary z dodatkiem mleka są przez mieszkańców półwyspu apenińskiego spożywane głównie w godzinach porannych. Dobrze bowiem komponują się ze śniadaniem – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Po południu, szczególnie po posiłkach, króluje espresso. Aby zamówić ten tradycyjny napój, używa się zwrotu "un caffè, per favore" – dodaje ekspert. Podczas wizyty we włoskich kawiarniach warto jednak wypróbować inne propozycje. W tamtejszych menu możesz znaleźć nawet 40 kawowych napojów! Co ciekawe, każdy z rejonów tego państwa opracował własną, charakterystyczną recepturę – i tak, będąc w Turynie możesz skosztować bicerin, czyli espresso z dodatkiem śmietanki i czekolady. W Piemoncie wymyślono natomiast marocchino – serwowane w szklaneczce espresso, wzbogacone mleczną pianką oraz sypką czekoladą. Warto także pamiętać, aby przy zamówieniu nie używać zwrotu "latte", gdyż zamiast caffè latte możesz otrzymać samo podgrzane mleko.

Zobaczcie także: Dlaczego kawa nie zawsze działa tak samo i nie pobudza każdego?

Mleczna Francja


W przeciwieństwie do Włochów, mieszkańcy Francji kochają klasyczne espresso i kawy z dodatkiem mleka, niezależnie od pory dnia. Flagową propozycją menu tamtejszych kawiarni i restauracji jest cafè au lait, które idealnie pasuje do tradycyjnego, słodkiego śniadania, np. croissantów z konfiturą lub miodem. Co ciekawe, Francuzi serwują ją zwykle w półlitrowych miseczkach – tak, by móc maczać w niej świeże pieczywo. Cafè au lait dobrze komponuje się także z poobiednim deserem. Francja słynie również z ciekawych propozycji będących alternatywą dla słodkich przekąsek czy ciastek. Cafe liegois to kawa podawana z lodami waniliowymi i śmietanką, dzięki czemu stanowi doskonały wybór w czasie upalnych dni. Jeśli wolisz intensywniejsze smaki, koniecznie spróbuj cafe fouette, czyli napoju z dodatkiem rumu, ubitej śmietany oraz startej czekolady. Warto także wspomnieć, że zarówno we Francji, jak i we Włoszech, mało popularne jest picie herbaty. Turystów zamawiających ten napój często zaskakuje się pytaniem, czy źle się czują, bo w tych państwach herbatę przygotowuje się zwykle dla chorych.

Szybka kawa po amerykańsku


Jeśli jesteś przyzwyczajona do delektowania się "małą czarną", serwowaną w eleganckiej, podgrzanej filiżance, mogą cię zaskoczyć zwyczaje panujące w Stanach Zjednoczonych. Nie jest tajemnicą, że Amerykanie cenią posiłki i napoje podawane w dużych porcjach – co także praktykowane jest w przypadku kawy. Najbardziej popularna, to ta z ekspresu przelewowego, gdzie rozmiar duży, serwowany w europejskich kawiarniach, w USA będzie określany małym lub średnim. Co ciekawe, przyzwyczajenie Amerykanów do dużej, wodnistej kawy, stało się przyczyną powstania jednego z popularnych obecnie kawowych napojów. Podczas II Wojny Światowej, stacjonujący we Włoszech amerykańscy żołnierze zupełnie nie potrafili odnaleźć się w "ojczyźnie espresso". Dla nich 30 ml kawowa esencja była za mocna i za mała. Włoscy bariści zaczęli więc serwować podwójne espresso w dużej filiżance, dodając dzbanek gorącej wody, tak aby pijąca osoba mogła sobie dodać odpowiednią dla niej ilość wody. Dziś ta receptura znana jest pod nazwą Caffè Americano.  Co równie ważne, w większości amerykańskich lokali sieciowych, kawa podawana jest w papierowych kubkach. Wynika to przede wszystkim z podejścia do ekologii i niechęci do korzystania z środków czystości koniecznych do mycia ceramicznych filiżanek. Za takim rozwiązaniem przemawia także możliwość wygodnego wzięcia kawy na wynos.

Zobaczcie także: 5 ciekawych zastosowań kawy, o których nie miałaś pojęcia

Skandynawskie rytuały kawowe


Wiedziałaś, że mieszkańcy Skandynawii od lat zajmują czołowe pozycje w rankingu spożycia kawy na świecie? To dlatego, że kawa towarzyszy Skandynawom przez prawie cały dzień. Delektowanie się tym napojem jest dla nich tak ważne, że powszechnie akceptowalnym w szwedzkich miejscach pracy zwyczajem stała się tzw. "fika", czyli przerwa na odpoczynek z filiżanką aromatycznego naparu i słodką przekąską w dłoni. Mieszkańcy Skandynawii udają się wtedy wraz z przyjaciółmi do kawiarni lub biurowej stołówki. Decydując się na wizytę w kawiarni lub knajpce, warto więc pamiętać że w godzinach południowych mogą być one przepełnione. W domach, picie kawy odbywa się natomiast przy specjalnych, niskich stolikach kawowych. Również w tym przypadku Skandynawowie delektują się jej smakiem w towarzystwie przyjaciół i znajomych.

Azjatyckie pobudzenie


Ze względu na typowe dla państw azjatyckich wysokie temperatury, kawa jest tam często serwowana w wersji mrożonej jako napój o orzeźwiających i pobudzających właściwościach. W Tajlandii, kawowy napar w tej formie przygotowywany jest z dodatkiem soi, kukurydzy, sezamu, mleka, syropu smakowego i przypraw. Powstały w ten sposób oliang, sprzedawany jest w plastikowych workach na ulicach lub w wysokich szklankach w tamtejszych kawiarniach. Warto pamiętać, że kuchnia azjatycka jest również silnie związana z tradycyjnymi rytuałami picia herbaty. – Ciekawą propozycją, wartą wypróbowania podczas wyjazdu do Chin jest Hongkong Espresso, czyli naturalna alternatywa dla napojów energetycznych. O jego silnym działaniu pobudzającym decyduje połączenie kofeiny i teiny, zawartych w espresso i 70 ml czarnej lub zielonej herbaty – tłumaczy Joanna Sobyra.

Arabskie bogactwo smaków


Jeśli lubisz eksperymentować, powinny spodobać ci się kawowe zwyczaje państw arabskich. Tamtejsza kuchnia bogata jest w różnorodne, aromatyczne przyprawy, chętnie wykorzystywane również w przygotowywaniu "małej czarnej". Typowymi napojami są: tzw. „kawa po beduińsku” z dodatkiem kardamonu oraz "kawa po ormiańsku", parzona z kostką cukru zanurzoną wcześniej w alkoholu. Zamawiając napar w arabskich lokalach, należy wiedzieć, że zwyczajowo jest on bardzo słodki, dlatego jeśli nie słodzisz kawy, uprzedź o tym obsługę.

Której kawy chętnie spróbowałybyście?



Zobaczcie także:



Źródło: Mat. prasowe
Foto: Shutterstock



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Poniedziałek 27.07.2015 (aktualizacja: 2015-07-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
Ciekawy artykuł.
Zauważyłem jednak że we Włoszech kawy z mlekiem pije się nie do śniadania a częściej zamiast śniadania.
Przydałby się jeszcze artykuł, jak zamawiać kawę w Polsce i dostać to co będzie nam smakować. To byłoby ciekawe.
http://TajemniceKawy.pl
Dodano: 2015-08-06 03:38:18 Zgłoś nadużycie