Jak zrobić barszcz wielkanocny?

Barszcz należy do najbardziej tradycyjnych potraw na Wielkanoc. Sprawdźcie, jak go przyrządzić.

Jak zrobić barszcz wielkanocny

Przed wami przygotowanie wielkanocnego śniadania? W wielu rodzinach nie może na nim zabraknąć barszczu białego. Mamy dla was sprawdzony przepis, aby wyszedł wam jak nigdy dotąd.

Składniki:

4 białe surowe kiełbasy
2 wędzone żeberka
wędzony boczek
włoszczyzna
2 ziemniaki
4 jajka (najlepiej wiejskie)
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
mała kwaśna śmietana 18%
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek

Przygotowanie:


1. Włoszczyznę, kiełbasy, boczek i żeberka przypraw, po czym ugotuj wywar.

2. Wyciągnij żeberka, poczekaj aż ostygną, następnie oddziel mięso od kości i dodaj do zupy.

3. Kiełbasę oraz boczek pokrój w kostkę albo plastry i także dorzuć do zupy.

4. Ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do reszty składników i zagotuj, aż będą miękkie.

5. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę, a potem także dodaj do zupy.

6. Mąkę połącz z zimną wodą, następnie dolej do niej chochelkę wywaru, zmieszaj i na koniec także dodaj do zupy.

7. Całość zagotuj i dodaj jajka, a na koniec dopraw majerankiem, pieprzem i dodaj śmietanę.

8. Barszcz podawaj ciepły, możesz go jeszcze doprawić chrzanem i jeść z chlebem.

Smacznego!



Zobaczcie także:



Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock



Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Poniedziałek 23.03.2015 (aktualizacja: 2015-03-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×