Jak zrobić kluski z makiem?

To jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Zobaczcie, jak ją zrobić.

Jak zrobić kluski z makiem?

Składniki:


2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki maku
4 łyżki miodu
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki posiekanych migdałów
4 łyżki rodzynek

Jeżeli nie chcecie robić klusek, możecie użyć gotowego makaronu.

Zobaczcie także: Kutia - prosty przepis

Przygotowanie:

1. Przesiej mąkę i kolejno dodaj do niej jajko, sól i stopniowo dodawaj letnią wodę zagniatając ciasto.

2. Kiedy ciasto przestanie się lepić do rąk, podziel je na np. 3 części i stwórz wałeczki.

3. Wałeczki delikatnie przyciśnij i pokrój na kształt klusek.

4. Gotowe kluski pozostaw do przeschnięcia.

5. Posól i zagotuj wodę, do której następnie wrzuć kluski i mieszaj je, aby nie przywarły do dna garnka, a potem poczekaj, aż wypłyną na wierzch.

6. Kluski gotuj jeszcze przez 15 minut od wypłynięcia.

6. Opłucz mak i przelej go 2 razy wrzącą wodą, a potem odsącz i trzykrotnie zmiel w maszynce.

7. Rodzynki także zalej wrzątkiem i pozostaw na 15 minut.

Zobaczcie także: Pierogi z marcepanem i śliwką kalifornijską 

8. Połącz miód, rodzynki, mak i orzechy.

9. Patelnię posmaruj masłem, a potem wyłóż na nią bakalie i podsmaż.

10. Gotową masę połącz z kluskami i dokładnie wymieszaj.

Więcej kulinarnych inspiracji znajdziecie TUTAJ.



Zobaczcie także:



Foto: Thinkstock

Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Środa 16.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-16)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×