Jak zrobić tradycyjny kompot z suszu? Oto prosty przepis

Choć nie wszyscy za nim przepadają, to jednak jest nieodłącznym elementem wigilii. Jak zrobić pyszny kompot z suszek?

Jak zrobić tradycyjny kompot z suszu? Oto prosty przepis


Kompot z suszonych owoców to jeden z tradycyjnych polskich elementów, które goszczą na wigilijnym stole. Oto prosty przepis, który pomoże wam przygotować ten przysmak na ten wyjątkowy świąteczny wieczór.

SKŁADNIKI:

około 5 litrów wody
1 kg suszonych owoców (jabłek, moreli, śliwek, gruszek itp.)
1 cytryna
1 pomarańcza
7 goździków
7 ziaren kardamonu
2 laski cynamonu
5 łyżek miodu

PRZYGOTOWANIE:

1. Do dużego garnka nalewamy wodę, dodajemy pokruszone ziarna kardamonu, goździki, suszone owoce oraz połowę miodu i doprowadzamy do wrzenia.

2. Pomarańczę i cytrynę należy sparzyć, następnie obrać i zachować obierki.

3. Kiedy kompot się zagotuje, obierki z owoców należy mocno ścisnąć w dłoniach, by uwolniły się olejki eteryczne, a następnie wrzucić do garnka. 

4. Po chwili należy spróbować kompotu (można wcisnąć sok z pozostałej pomarańczy), dodać do smaku pozostałą ilość miodu i gotowe.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Thinkstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Środa 23.12.2015 (aktualizacja: 2015-12-18)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×