Jakie potrawy powinny znaleźć się na wielkanocnym stole zgodnie z tradycją?

Lista dań, które są ponadczasowym must-have na Wielkanoc.

co-na-stole-wielkanocnym.jpgChociaż każda gospodyni ma swój stały repertuar potraw, które przygotowuje każdej Wielkanocy, to jednak jest taka grupa dań, możnaby napisać - sztandarowych, które pojawiają się na większości wielkanocnych stołów. Dania i wypieki mogą różnić się nadzieniem, kolorem, sposobem zdobienia czy w jeszcze jakiś inny ciekawy sposób, ale bez nich po prostu nie byłoby Wielkanocy. Albo inaczej - może by i była, ale na pewno zupełnie inna, nietradycyjna.

 Zobacz także: Jak zrobić pisankę i zająca z papieru, metodą origami?

Przygotowaliśmy dla Was zestawienie, w którym znalazły się tradycyjne potrawy na Wielkanoc. Może to być podpowiedź dla młodych pań domu, które w tym roku przygotowują swoją pierwszą domową Wielkanoc i nie wiedzą za bardzo, co warto postawić na świątecznym stole albo małe przypomnienie dla tych wszystkich, którzy tęsknią za daniami tradycyjnymi, przygotowywanymi od dawien dawna a powoli zastępowanymi przez potrawy wymyślne, zupełnie z innej bajki. 

1. Tradycyjne potrawy I DODATKI na Wielkanoc: 

  • babka wielkanocna - tradycyjnie powinna być drożdżowa, 
  • mazurek wielkanocny, 
  • pascha wielkanocna, 
  • żurek, 
  • jaja - gotowane, faszerowane, malowane, 
  • biała kiełbasa, 
  • schab faszerowany, 
  • pasztety (z dziczyzny lub drobiu, najlepiej z żurawiną), 
  • chrzan (najlepiej samodzielnie utarty). 

PS Jeśli stwierdzicie, że jakiegoś dania brakuje w naszym zestawieniu - uzupełnijcie tę listę w komentarzach do tego tekstu. Często poszczególne regiony kraju mają swoje tradycyjne potrawy. 

Zobacz także: Przepis na przepyszną kawę na Wielkanoc - z jajkiem!

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Wtorek 22.03.2016 (aktualizacja: 2016-03-22)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×