Kasza jaglana na słodko z figami i migdałami

Kasza kojarzy nam się raczej z dodatkiem do obiadu. Okazuje się, że można z niej stworzyć bardzo smaczny i zdrowy deser. Oto przepis!

kasza jaglana na słodko.jpg

Kasza jaglana na słodko z figami i migdałami

 

Kasza jaglana to świetny dodatek nie tylko do warzyw i mięs. W połączeniu z figami i płatkami migdałowymi stworzy bardzo dobry i zdrowy deser idealny na podwieczorek dla dziecka jak i dla dorosłych.

SKŁADNIKI:

1 szklanka kaszy jaglanej
1 łyżeczka masła klarowanego
4 suszone figi
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki soku z cytryny
3 szklanki zimnej wody

PRZYGOTOWANIE:

1. Kaszę jaglaną należy dobrze przepłukać wrzącą wodą, by pozbyć się goryczy.

2. Do garnka trzeba wrzucić klarowane masło, przepłukaną kaszę oraz pokrojone w kostkę figi i cynamon, wszystko dobrze wymieszać.

3. Całość należy zalać przygotowaną zimną wodą i gotować przez 15 minut pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.

4. Po upłynięciu czasu potrawę należy zdjąć z ognia, dodać do niej cytrynę oraz kurkumę i wymieszać. Wedle uznania można wszystko zmiksować na gładką masę.

5. Deser podajemy posypany prażonymi płatkami migdałów

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Piątek 06.03.2015 (aktualizacja: 2015-03-06)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×