Kawa zamiast deseru. TOP 5 przepisów na kawowe co nieco

Czarna lub z mlekiem. Filiżankę takiej kawy wypijasz codziennie, a że świetnie komponuje się z czymś słodkim, zjadasz do niej ciasteczko lub kawałek czekolady. Wypróbuj nasze słodkie przepisy i zamień kawę w wyśmienity deser.

kawa-trufle662.jpg

TOP 5 przepisów na kawowe co nieco

Symfonia w beżach

Przesłodki kawowy przysmak dla miłośników czekolady i krówek połączonych z kremową bitą śmietaną. Elegancka kawa skomponowana z 3 przepysznych warstw sprawi Ci prawdziwą popołudniową przyjemność.
Składniki potrzebne do przygotowania kawy:
2 łyżeczki mielonej kawy Jacobs
1/3 szklanki wody
30g mlecznej czekolady
2 łyżki masy kajmakowej
2 łyżki śmietanki kremówki
bita śmietana
listek mięty do dekoracji

łyżeczka startej mlecznej czekolady do dekoracji

Przygotowanie (czas 15 min.):

Podgrzej masę kajmakową, dodaj 1 łyżkę śmietanki i wymieszaj. Po zdjęciu z kuchenki przelej masę do szklanki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj 1 łyżkę śmietanki i wymieszaj. Przelej ostrożnie do szklanki jako drugą warstwę. Kawę zaparz w ekspresie lub french pressie i wlej delikatnie do szklanki tworząc trzecią warstwę. Napój udekoruj bitą śmietaną, listkiem mięty i startą czekoladą.

Kawamorgana

Jeśli uwielbiasz słodkości, ale wybierasz te pochodzące z natury, ta daktylowa kawa z pewnością Cię zachwyci. Przepyszny i słodki krem ukryty pod mleczno-kawową pianką to rewelacyjny pomysł na szybki deser.

 Składniki potrzebne do przygotowania kawy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
½ szklanki mleka
20g suszonych daktyli (mniej słodka wersja to 5-6 daktyli)
3 łyżki wody
½ łyżeczki cynamonu

płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie (czas 20 min.):

Daktyle pokrojone w kostkę włóż do blendera, dolej wodę, dosyp cynamon i zmiksuj wszystko na gładką masę. Mleko podgrzej rozpuszczając w nim kawę, a następnie spień spieniaczem do mleka. Masę daktylową wyłóż na dno szklanki, a następnie wlej kawową piankę. Udekoruj deser płatkami migdałowymi.

Jesienny las

Czas na wspomnienie lata i przepyszną kawę z nutą kwaśnych leśnych owoców. Zanurz się w wyśmienitym smaku kawowego mleka i leśnej słodyczy.
 Składniki potrzebne do przygotowania kawy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
½ szklanki wody
2 łyżki syropu z owoców leśnych
2 łyżki rozmrożonych owoców leśnych
1/3 szklanki mleka

listki melisy do dekoracji

Przygotowanie (czas 10 min.):

W połowie gorącego mleka zaparz kawę i dodaj do niego owoce leśne, a następnie zblenduj. Resztę mleka spień (dla ładnego koloru pianki dodaj kroplę syropu z owoców leśnych). Do szklanki z podwójnym dnem wlej syrop z owoców, a następnie delikatnie nałóż warstwę kawy z owocami. Napój udekoruj spienionym mlekiem i listkami melisy.


CHILI na słodko

Propozycja dla miłośników lekko pikantnej słodyczy. Idealna kawa na chłodne jesienne popołudnia, która rozgrzeje i rozweseli.
Składniki potrzebne do przygotowania kawy:
2 łyżeczki kawy Jacobs
150 ml wody
1 ½ łyżeczki zmieszanych przypraw: chili, imbir, skórka cytrynowa, kardamon
1 łyżka konfitury malinowej
2 kostki startej białej czekolady

Karmelizowany imbir do dekoracji

Przygotowanie (czas 10 min.):

Kawę zaparz wg uznania i dodaj do niej przyprawy. Do szklanki włóż konfiturę, a następnie wlej kawę. Napój posyp wiórkami czekolady i udekoruj karmelizowanym imbirem.

Kawowe brownie

Czekoladowo-kawowa uczta dla łasuchów. Mocno słodka kawa z dodatkiem masy kajmakowej, czekoladowych herbatników i kakao.
Składniki potrzebne do przygotowania kawy:
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs
2-3 herbatniki czekoladowe
3 łyżki masy kajmakowej
5 kostek gorzkiej czekolady i 1 do dekoracji
1 łyżeczka kakao
¾ szklanki mleka

cukier

Przygotowanie (czas 15 min.):
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę, następnie dodaj pokruszone herbatniki i masę kajmakową. Wymieszaj. Przelej do szklanki. W gorącym mleku rozpuść kawę i dodaj cukier wg uznania. Wlej do szklanki na przygotowaną masę. Udekoruj napój startą czekoladą.

Po więcej przepysznych kawowych deserów zajrzyj na https://www.przepisynakawe.pl/przepisy.



Dodał(a): Wiktoria Nowak , Środa 28.09.2016 (aktualizacja: 2016-09-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×