Kolorowe biscotti

Przedstawiamy przepis na smaczne i niezwykle chrupiące kolorowe biscotti. Smacznego!

Kolorowe biscotti

Kolorowe biscotti



SKŁADNIKI:

• 2 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej
• ½ szkl. mąki migdałowej
• łyżeczka proszku do pieczenia
• łyżeczka cynamonu
• 2 jajka
¼ szkl. oleju rzepakowego
• ½ szkl. brązowego cukru
• 2 łyżeczki drobno startej skórki pomarańczowej
• ¼ szkl. posiekanych suszonych moreli
• ¼ szkl. niskosłodzonej żurawiny
¼ szkl. pistacji bez soli

PRZYGOTOWANIE:

1. Piekarnik nagrzej do 180st, a formę wyłóż pergaminem.

2. Zmieszaj mąkę pełnoziarnistą, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon i ¼ łyżeczki soli.

3. Ubij jedno całe jajko i żółtko z drugiego(pozostałe białko odłóż), olej rzepakowy, brązowy cukier, następnie dodawaj wcześniej połączone suche składniki, po czym dodaj jeszcze skórkę pomarańczową, morele, żurawinę i pistacje.

4. Ugnieć ciasto, nast. Rozdziel je na 2 części, a każdą z nich rozwałkuj w kształt walca, następnie spłaszcz je aby każda osiągnęła wymiary: 2,5cm wysokości i 5 cm szerokości.

5. Powstałe walce posmaruj białkiem z jajka i posyp łyżką brązowego cukru; wstaw do piekarnika i piecz ok. 30 min. do momentu lekkiego zarumienienia i pęknieć, po czym je wyjmij i ostudź przez ok. 10 min.

6. Ochłódź piekarnik do 160 st., ciasto pokrój nożem (z piłką) na plastry o grubości 1cm, po czym powrotem umieść je pergaminie i dalej piecz ok. 10-15 min, aż uzyskasz zakładaną chrupkość.




Źródło: MilionKobiet.pl

Foto: Thinkstock




Dodał(a): Emilia Czaczkowska-Bołtromiuk , Piątek 23.08.2013 (aktualizacja: 2013-08-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×