Krakowskie pierożki

Przepis na krakowskie pierożki autorstwa Pauliny Babiuch - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".

Pierogi z ziemniakami i serem

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • pół szklanki mleka

Farsz:

  • 0,5 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 0,5 kg twarogu
  • 100 g bryndzy
  • 100 g oscypka
  • 50 g czosnku niedźwiedziego
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • pieprz, sól


Do okraszania:

  • 3 cebule
  • 0,5 kg wędzonego boczku
  • olej


Przygotowanie:

Ciasto:

1. Ciasto zagniatamy, jak nas mamusia czy też babcia uczyły. Z mąki usypujemy magiczny wulkan, wydrążamy dziurkę palcem, wlewamy jajka, olej i powolutku zagniatamy. Kiedy płynów nam zabraknie, dodajemy powolutku ciepłego mleka.

2. Kiedy ciasto zacznie nam samo odchodzić od rąk, będzie sprężyste i delikatnie żółciutkie - przykrywamy czystą szmatką i zabieramy się za farsz.

Farsz:

1. Ziemniaki mogą być z poprzedniego obiadu, ale znacznie lepsze będą świeżo ugotowane w skorupkach. Należy je ostudzić, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do maszynki, by przemieliła je na gładką masę.

2. Dodajemy twaróg, bryndzę, oscypka, czosnek i cebulę. Wszystko dokładnie mielimy, najlepiej dwukrotnie.

3. Doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim (można go łatwo dostać w sklepach ze zdrową żywnością), solą i pieprzem - próbujemy, zachwycamy się i z radością wołamy całą rodzinkę na lepienie! ;)

Nastawiamy duży garnek z wodą, dodajemy do niego odrobinę oleju i soli. Gotujemy pod przykrywką. W tym czasie wałkujemy na możliwie najcieńszy placuszek ciasto, wykrawamy spore kółeczka szklanką i nakładamy do każdego spodeczka łyżeczkę farszu. Fantazyjnie zawijamy, ewentualnie w wersji dla leniuszków można się posłużyć widelcem. ;)

Kiedy pierogi będą gotowe - obsypujemy je delikatnie mąką i czekamy aż woda się zagotuje.

Kroimy cebulkę i wędzony boczek na drobną kosteczkę i smażymy na patelni z niewielkim dodatkiem tłuszczu.

Kiedy woda zacznie nam wrzeć, wrzucamy do niej powolutku pierożki - nie za dużo, by miały jak swobodnie wypłynąć. Obok stawiamy sporą miskę z zimną wodą i kostkami lodu. Kiedy pierożek się ugotuje - hyc do mroźnej wody (dzięki temu się nie sklejają).

Przepis, przygotowanie, foto: Paulina Babiuch

Przeczytaj również:

Pierogi na słodko

Pierożki z serem bundz i borowikami

Racuszki z dyni i cukinii



Dodał(a): Dorota Sędek , Czwartek 19.01.2012 (aktualizacja: 2012-01-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Malibu89
w pracy często je robiłam ;p
Dodano: 2012-01-20 13:31:06 Zgłoś nadużycie
bboybemybaby
pychotka !
Dodano: 2012-01-19 14:09:18 Zgłoś nadużycie
basia4ab
Bardzo lubnię w takim wydaniu pierożki.
Dodano: 2012-01-19 11:17:48 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×