Krem budyniowy z owocami

Pieczony krem budyniowy z owocami to wspaniały deser. Na pewno sprawdzi się doskonale podczas spotkania z przyjaciółmi w gorący letni wieczór...

Pieczony krem budyniowy z owocami

Krem budyniowy z owocami

SKŁADNIKI:

  • 250 g mrożonych owoców (wiśnie, porzeczki, wcześniej rozmrożone)
  • 2 jajka
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 4 czubate łyżki cukru pudru
  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

1. Przygotuj 4 foremki do tartaletek albo 4 inne naczynia żaroodporne. Jajka wybij do miski, dodaj cukier i aromat, ubij. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź 2 łyżkami zimnego mleka, pozostałe mleko zagotuj.

2. Gorące mleko powoli wlewaj do jajek, cały czas ubijając, na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, zamieszaj.

3. Piekarnik rozgrzej do temp. 150 st. C. Rozmrożone owoce przełóż do foremek, zalej masą, wstaw do piekarnika, piecz przez

35 min, aż krem zgęstnieje. Podawaj na ciepło lub na zimno, możesz posypać cynamonem

albo cukrem pudrem.

Przygotowanie: 60 minut

4 porcje

RADA: Deser jest równie smaczny z innymi owocami: malinami, truskawkami albo świeżymi morelami, brzoskwiniami i nektarynkami.

 Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Letnie ciasto z owocami

Szarlotka z pianką

Tort orzechowy


Dodał(a): Katarzyna Kowalewska , Poniedziałek 03.09.2012 (aktualizacja: 2012-09-02)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×