Kuchnia żydowska.

Żydzi są narodem który w związku ze swoimi zasadami religijnymi nie może jeść zupełnie wszystkiego.

Większość Żydów, szczególnie tych zamieszkujących teren Izraela przestrzega skrupulatnie poszczególnych zasad, co określa się mianem koszerności. Kuchnia Żydów musi być więc koszerna co odnosi się do pewnych wykluczonych pokarmów lub ich składników. Żydzi nie jedzą mięsa świń czy różnych gatunków ryb. Najbardziej logiczne wydają się zasady zakazu spożywania owadów czy łączenia mleka i mięsa. To jest właśnie kuchnia koszerna, czyli taka które przestrzega wszelkich zasad, chociaż termin koszerność odnosi się również do wielu innych sfer życia, nie tylko do kuchni. Kuchnia zydowska wniosła jednak wiele do kuchni różnorakich krajów m.in. do kuchni polskiej. Któż nie zna potrawy jaką jest karp po żydowsku. bardzo smaczne są także pulpety rybne czy strudel dobrze znany w Austrii. Te i wiele innych potraw zawdzięczamy właśnie kuchni żydowskiej. Jest także wiele popularnych dań, które nie weszły tak gładko w sferę innych kuchni narodowych, ale są znane i cenione przez smakoszy.
Dodał(a): MK , Poniedziałek 02.05.2011 (aktualizacja: 2011-05-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×