Kulinarna podróż po smakach Warmii i Mazur

Unikatowy projekt kulinarny Dr Irena Eris Tasty Stories, odkrywający smaki regionów, łączy wyjątkowe produkty lokalne z wykwintnymi daniami wykreowanymi przez szefów kuchni Hoteli SPA Dr Irena Eris.

Ideą projektu Dr Irena Eris Tasty Stories jest przybliżenie gościom Hoteli SPA Dr Irena Eris oraz wszystkim sympatykom dobrej kuchni najlepszych lokalnych wytwórców oraz ich produktów, które szefowie kuchni Hoteli SPA Dr Irena Eris zamieniają w kulinarne arcydzieła. Finałem podróży po smakach regionów były weekendowe wydarzenia zwieńczone ekskluzywną kolacją. Ostatnia w tym roku odsłona projektu Dr Irena Eris Tasty Stories miała miejsce podczas październikowego weekendu w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

SLK_0635_OKi.jpg

Zaczął się on w piątek od otwartego dla okolicznych mieszkańców oraz dla gości hotelu kulinarnego wieczoru na świeżym powietrzu przy ognisku i grillu w Rybakówce. Uczestnicy mieli okazję do degustacji między innymi wędzonych ryby (jesiotra, sielawy, siei i pstrąga) z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej Jarosława Parola, a także przygotowanych przez szefów kuchni i kucharzy z Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie różnorodnych specjałów, jak pasztet rybny, paprykarz, ryby marynowane (okoń, leszcz, płoć), biała kiełbasa z pstrąga, sałatka z buraków, z kozim serem i czarnuszką;  kiszone warzywa i soki z warzyw oraz chleby na naturalnym zakwasie czy zniewalające ciasta (marchewkowe, dyniowe i żurawinowe). Na rozgrzewkę można było raczyć się wybornymi nalewkami staropolskimi od Karola Majewskiego oraz grzanym piwem z browaru Kormoran.

SLK_9777_OKi.jpg

Równie atrakcyjnie rozpoczęła się w lobby hotelu sobota - od regionalnego śniadania i prezentacji wyrobów bohaterów Dr Irena Eris Tasty Stories. Piwa z Browaru Kormoran wzbudziły entuzjazm nie tylko miłośników złocistego napoju, ale i słodkości – goście mieli okazję spróbować wybornego kremu czekoladowo-śliwkowo-piwnego wytworzonego na bazie owoców dodawanych do jednego z piw - Imperium Prunum. Stéphane Lefevre, właściciel Owczarni Lefevre oczarował swoimi fantastycznymi serami owczymi. Francuska tradycja kulinarna, w której wychował się Stéphane plus jego ogromna praca i dokładność przy wytwarzaniu serów, przekładają się na produkty, które walorami w niczym nie ustępują serom z Francji. Mieczysław Babalski z firmy Bio Babalscy przywiózł ekologiczne makarony, mąki oraz płatki. Produkowane w większości z zapomnianych obecnie starych odmian zbóż – z płaskurki, samopszy oraz orkiszu, mają ogromne wartości prozdrowotne. Jarosław Parol z Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej pokazał, że świeżo uwędzona ryba jest bezkonkurencyjna i nie potrzebuje wielu dodatków. Mariusz Białek, właściciel gospodarstwa Hereford Warmia, pokazał jak z sukcesem łączyć wielki biznes z jakością na najwyższym światowym poziomie. Mieliśmy okazję próbować doskonałej wołowiny z mięsa krów rasy hereford. Tajemnica jej smaku tkwi w sposobie hodowli bydła mięsnego – wolny chów na świeżym powietrzu, praktycznie przez cały rok. Na regionalnym śniadaniu nie zabrakło oczywiście pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Pietrzwałdu w barwnych regionalnych strojach, które dołączyły ze swoimi smakowitościami, a także pszczelarzy - pasjonatów - Marty i Tomasza Wysokińskich z Siedliska Pasieka, prezentujących różnorodne gatunki miodów konfekcjonowanych na zimno.

SLK_0778i.jpg

Z nastaniem zmroku rozświetliła się Gospoda Sielanka, gdzie miało miejsce Le Grande Finale. Po raz pierwszy w historii Hoteli SPA Dr Irena Eris, trzej szefowie kuchni – Łukasz Wojtas, gospodarz i Szef Kuchni Restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris na Wzgórzach Dylewskich, Janusz Myjak -  Szef Kuchni Restauracji Szósty Zmysł w Hotelu SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój oraz Przemysław Gryz - p.o. Szef Kuchni Restauracji Art Déco w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój - wspólnie przygotowali ekskluzywny wieczór kulinarny, wieńczący projekt Dr Irena Eris Tasty Stories. Podczas kolacji, gościom zaserwowano dziesięciodaniowe, niezwykle ambitne  menu przygotowane z najlepszych lokalnych produktów i pokazujące kunszt kulinarny szefów kuchni Hoteli SPA. Bardzo różnorodne, złożone również z regionalnych smaków obecnych na co dzień w kuchniach wszystkich trzech szefów, na przykład – z dodatkiem kiszonych rydzów z Krynicy oraz miodu z własnej pasieki Hotelu SPA Dr Irena Eris w Polanicy-Zdroju. Największe uznanie gości zdobył sum w tataraku, mazurska zupa rybna oraz deser – śliwka z piwem. Z solidną i fachową wiedzą, jak i ogromną lekkością, nie stroniąc od zabawnych ciekawostek, opowiadał o winach dobranych specjalnie do dań Łukasz Bogumił sommelier Wineonline.pl (partner wydarzenia). Uczestnicy kolacji mieli też okazję zobaczyć filmowe portrety zaproszonych do projektu regionalnych wytwórców.

SLK_0359_OKI_kadr.jpg

Po zakończeniu kolacji degustacją wykwintnych petits foures nastąpił czas podziękowań dla tych, którzy przyczynili się do powstania oraz realizacji projektu Dr Irena Eris Tasty Stories. Niesamowitą niespodzianką i wyrazem najwyższego uznania była owacja na stojąco, jaką goście zgotowali wszystkim kucharzom oraz ich pomocnikom, a także zespołowi kelnerskiemu, który zadbał o perfekcyjny serwis.

SLK_1024_press.jpg

Irena Eris poproszona o komentarz, powiedziała: „Dr Irena Eris Tasty Stories to projekt, którego celem jest propagowanie odpowiedniej jakości lokalnego jedzenia, do czego przywiązujemy ogromną wagę  w naszych Hotelach SPA. Zauważyliśmy, że ludzie już przestali interesować się ilością jedzenia, a zwracają większą uwagę na jego jakość. Natomiast nie wiedzą, jakich wspaniałych producentów mamy w każdym z regionów. Są to malutkie manufaktury, często firmy rodzinne. Postanowiliśmy więc te smakowitości rozpropagować wśród naszych gości. Na Wzgórzach Dylewskich zostaliśmy wsparci przez władze lokalne i to jest wspaniałe, że możemy działać wszyscy razem. Bardzo się cieszę, że taki pomysł powstał. Myślę, że będzie wielu naśladowców – i niech będzie ich jak najwięcej.”

To nie koniec historii opowiedzianych smakiem. Kolejne będą pojawiać się w portalu DrIrenaErisTastyStories.com, a następne spotkania będą miały swój dalszy ciąg w przyszłym roku. Pierwsze już na  wiosnę w Hotelu SPA Dr Irena Eris Polanica Zdrój.

Organizatorzy dziękują za wsparcie projektu partnerom: Gmina Ostróda, Weranda, BMW, wineonline.pl, RDC, Gastro Magic, Copuz.com.

www.DrIrenaErisTastyStories.com


Dodał(a): Izabela Popko , Środa 13.12.2017 (aktualizacja: 2017-12-14)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (4)

Awatar
natalialipowska
Swojskie jedzenie, pycha! :)
Dodano: 2018-04-19 12:18:03 Zgłoś nadużycie
bleu
Unikatowy projekt kulinarny Dr Irena Eris Tasty Stories
https://www.just4dummies.com/yahoo-mail-login
Dodano: 2018-04-04 11:03:26 Zgłoś nadużycie
mirkaka
No i grzyby też przede wszystkim - niestety nie zawsze dostępne. Dobrze, że jest koncentrat grzybowy Krakusa który ma dobry skład i świetnie nadaje grzybowy smak :) :)
Dodano: 2018-01-07 14:11:46 Zgłoś nadużycie
Anonim
Świetny pomysł. Popieram każdą promocję regionalnych smakołyków. Oby więcej takich inicjatyw.

_______________
Pozdrawia http://www.arko-travel.pl/
Dodano: 2017-12-29 16:02:29 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×