Kurczak Curry

Wiele gospodyń może wyczarować z kurczaka mnóstwo wspaniałych i oryginalnych potraw. Jest nie tylko smaczny, ale także szybki w przyrządzeniu. Dowiedz się więcej o słynnej potrawce z kurczaka Curry!

curry

Czy wiesz, że?

Niektóre źródła utrzymują, że brytyjski żeglarz, George Curry spędził większość swojego życia w Indii. Był więc pierwszym Brytyjczykiem, który spróbował smaku przepysznego curry i potem zachęcał lokalnych ludzi do kosztowania jego ulubionej potrawy. Nie mógł jednak przekonać wszystkich swoich żeglarzy, dlatego potrawka curry stała się popularna dopiero dzięki królowej Wiktorii. Dama zjadła bowiem curry na lunch i właśnie wtedy potrawka z kurczaka miała swój początek na wyspach brytyjskich.

Jakie są jej zdrowotne właściwości? Indyjska przyprawa curry była lekka, bogata w witaminy i mikroelementy. Sprawiała, że ludzie byli silniejsi, obniżał się poziom stresu i nerki pracowały lepiej. Curry utrzymywała również odpowiedni poziom hormonów w organizmie. Wspomagała procesy trawienne oraz odpowiadała za samopoczucie i nastrój. Pomimo, że curry to przyprawa indyjska, to właśnie Brytyjczycy nadali jej nazwę. Skład curry natomiast nie jest jednoznaczny. Z pewnością jednak jest to mieszanka wielu przypraw. Podstawę tworzą tu kurkuma, chilli, kolendra, imbir, czerwona papryka i cynamon.


Aby przygotować pysznego kurczaka curry potrzebujesz:

•    piersi z kurczaka

•    sok z połowy cytryny
•    jogurt naturalny ( ok. jednej szklanki)
•    przyprawa curry
•    pieprz
•    10 dag roztopionego masła
•    2 cebule
•    papryczka chili w proszku lub świeża dla zaostrzenia smaku
•    natka pietruszki lub kolendry
•    szczypta imbiru
•    szklanka bulionu z drobiu
•    łyżka mąki do zagęszczenia potrawki
•    2 ząbki czosnku
•    sól


Przygotowanie:

1.    Kurczaka pokroić w kostkę. Sok z połowy cytryny wymieszać z jogurtem, curry, pieprzem i solą. Powstałą w ten sposób marynatą zalać kurczaka i odstawiać na jakiś czas w chłodne miejsce.

2.    Do rozgrzanego w rondelku masła wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy nieco się zrumieni dodać przeciśnięty czosnek, chili i imbir. Gdy wszystko nabierze złotego koloru, wsypać łyżkę mąki.

3.    Wlać szklankę bulionu drobiowego i dodać kurczaka wraz z marynatą. Gdy wszystkie składniki się połączą należy przyprawić do smaku. Całość gotować na małym ogniu aż sos zgęstnieje i mięso będzie miękkie. Na koniec posypać natką pietruszki lub świeżą kolendrą. Smacznego!


Kuchenna ciekawostka:  Przy roztapianiu masła zbieramy powstającą pianę. Dzięki temu masło nie przypali się, a w kuchni wydzieli się cudowny aromat masła.

Tekst: Izabella Hofman

Źródło: MilionKobiet.pl


Dodał(a): Marcelina Romańska , Wtorek 19.03.2013 (aktualizacja: 2013-03-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
smerfetkaa
brzmi wyjątkowo apetycznie :)
Dodano: 2013-03-21 09:39:42 Zgłoś nadużycie
olinkaa24
na pewno wypróbuję ten przepis :)
Dodano: 2012-04-23 20:05:51 Zgłoś nadużycie
Malibu89
ostatnio moja współlokatorka zrobiła kurczaka w curry w formie zupy z makaronem świetne!!
Dodano: 2012-04-23 13:30:51 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×