Kurczak na szybko? Sprawdź nasze przepisy!

Kto z nas nie lubi mięsa z kurczaka? Delikatne, soczyste i… szybkie do przyrządzenia. Jeżeli więc masz ochotę na smaczny obiad, który wyczarujesz w kilkanaście–kilkadziesiąt minut, mamy dla Ciebie kilka inspiracji. Sprawdź nasze proste, ekspresowe przepisy. Dzięki nim stworzysz danie, którym zachwyci się cała Twoja rodzina!

kurczak.jpg

Po kurczaka chętnie sięga się na całym świecie – zarówno w kuchni europejskiej, jak i azjatyckiej czy amerykańskiej. Na jaką wersję masz ochotę? Taką, która przypomina dania serwowane w KFC, a może coś bardziej egzotycznego? Zdecyduj sama.

Kurczak niczym z KFC? Tak, to możliwe!

Choć kultowa panierka, którą od wielu dekad stosuje się w KFC, jest owiana tajemnicą, a przepis jest pilnie strzeżony w siedzibie firmy w Kentucky, możesz spróbować zbliżyć się do ideału. Nie zajmie Ci to zbyt wiele czasu. Potrzebujesz:

· fileta z kurczaka,

· bułki tartej lub pokruszonych płatków kukurydzianych i mąki, zmieszanych w równych proporcjach,

· ok. połowy szklanki mleka,

· przypraw: soli, pieprzu, papryki słodkiej i ostrej, mielonego czosnku, pieprzu cayenne,

· oleju rzepakowego do smażenia.

Filet pokrój w kostkę i delikatnie posól. Przyprawy zmieszaj z bułką tartą i mąką. Namocz kurczaka w mleku i obtocz kawałki w panierce, najlepiej dwukrotnie. W międzyczasie rozgrzej olej rzepakowy we frytownicy lub w garnku i smaż kawałki kurczaka na głębokim tłuszczu, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca. Gotowe!

Tak przygotowane kawałki kurczaka możesz podać np. z frytkami, sałatką, a także sosami – pomidorowym, majonezowym czy barbecue.

Pamiętaj: choć w sklepie możesz znaleźć wiele gotowych panierek, najlepiej będzie, jeżeli przyrządzisz własną – będziesz mieć wtedy pewność, że powstała z naturalnych składników. Jeżeli jednak nie masz czasu, przypominamy, że od niedawna dania z KFC są dostępne również z dostawą. Możesz więc po prostu zamówić online kubełek pełen chrupiących pyszności.

Curry z kurczakiem

Masz ochotę na nieco bardziej egzotyczne danie? W takim razie sięgnij do przepisów inspirowanych kuchnią tajską czy indyjską. Jak może powstać aromatyczne curry, którym zaspokoisz nawet największy głód?

Zacznij od pokrojenia mięsa z kurczaka w kostkę. Ponownie najlepiej sprawdzi się filet, ale możesz sięgnąć także po mięso z udek, podudzi czy po tzw. polędwiczki. Zamarynuj je w soli (lub sosie sojowym) z dodatkiem słodkiego sosu chili oraz przyprawy curry i pozostaw co najmniej na ok. 15 minut. W międzyczasie pokrój warzywa. Potrzebna Ci będzie obowiązkowo 1 cebula, a do tego wybrane warzywa, które masz w lodówce. Dobrze sprawdzi się np. cukinia, papryka, marchewka czy seler naciowy. Sięgnij również po niewielki kawałek korzenia imbiru i zetrzyj go na tarce o drobnych oczkach.

Zeszklij cebulę na głębokiej patelni (najlepiej na woku), dodaj do niej starty imbir. Wrzuć na patelnię kurczaka i usmaż go na złocisty kolor. Dorzuć pokrojone w paski lub słupki warzywa (możesz sięgnąć również po gotową, mrożoną mieszankę do dań chińskich). W międzyczasie ugotuj na sypko 1-2 woreczki ryżu – długoziarnistego, jaśminowego lub basmati. Gdy kurczak i warzywa będą podsmażone, dodaj kilka łyżek mleka kokosowego lub, alternatywnie, słodkiej śmietany. Pozwól, aby aromaty się przeniknęły, i duś potrawę przez kilka minut. Na koniec dodaj do całości ugotowany ryż i, opcjonalnie, posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem lub natką zielonej cebulki.

To sycące, jednogarnkowe danie podbije serca Twoich bliskich!

W wersji polskiej: kotlet z kurczaka

Wolisz bardziej tradycyjną wersję? Szybko przyrządzisz również tradycyjny, polski kotlet. Jak? Wystarczy, że przekroisz filet z kurczaka na pół (w poprzek), rozbijesz oba kawałki za pomocą tłuczka do mięsa, delikatnie posolisz mięso i obtoczysz je w panierce. Możesz ją przygotować podobnie jak tę do kurczaka niczym z KFC lub bardziej tradycyjnie – z bułki tartej oraz jajka. Tak przygotowane kotlety smaż przez kilka–kilkanaście minut na patelni z tłuszczem (np. olejem rzepakowym).

Chcesz nieco urozmaicić ten przepis? W takim razie możesz zmieszać bułkę tartą ze startym parmezanem (proporcja 1:1), a na kotlet nałożyć pomidorowy sos marinara oraz plaster sera mozzarella. Przyrządzenie takiego kurczaka w parmezanie nie zajmie wiele czasu, a pozwoli wydobyć z mięsa ciekawy i niecodzienny smak.

Niezależnie od tego, na który przepis się zdecydujesz, pamiętaj o kilku istotnych zasadach obróbki mięsa z kurczaka.

· Zwróć uwagę na jakość samego mięsa. Najlepsze jest to z kurczaków zagrodowych lub pochodzących z hodowli ekologicznych. Choć kosztuje nieco więcej, masz pewność, że jest wolne od antybiotyków i innych szkodliwych substancji.

· Uważaj podczas mycia mięsa przed jego przyrządzeniem – wielu ekspertów uważa, że mycie mięsa przed jego przyrządzeniem jest niepotrzebne, ponieważ bakterie, które się na nim znajdują, ulegają zniszczeniu pod wpływem obróbki termicznej

· Kurczaka nigdy nie jemy na surowo, dlatego upewnij się, że dokładnie wysmażyłeś każdy kawałek – mięso powinno być białe w środku. Z drugiej strony – zbyt długie smażenie może spowodować nadmierne wysuszenie mięsa. Najlepiej zatem smażyć je krótko, ale w wysokiej temperaturze.

· Kurczak dobrze współgra z różnymi zestawami przypraw – z uwagi na dość neutralny smak. Możesz więc eksperymentować z aromatami, za każdym razem przyprawiając nawet najbardziej typowe dania nieco inaczej.

Już wiesz, jak przyrządzisz kurczaka na szybko?
Dodał(a): Izabela Popko , Piątek 09.03.2018 (aktualizacja: 2018-03-13)

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (13)

Awatar
Anonim
Wszystko dzieki temu wspanialemu czlowiekowi, zwanemu dr Agbazara, wspanialemu czaru rzucajacemu we mnie radosc, pomagajac mi przywrócic mego kochanka, który zerwal ze mna Cztery miesiace temu, ale teraz ze mna przy pomocy dr Agbazary, wielkiego zaklecia milosnego odlewnik. Wszystkim dzieki niemu mozesz równiez skontaktowac sie z nim o pomoc, jesli potrzebujesz go w czasach klopotów poprzez: ( agbazara@gmail. com ) mozesz równiez Whatsapp na ten numer +234 810 410 2662
Dodano: 2018-11-03 11:13:36 Zgłoś nadużycie
Anonim
no no fajne fajne. lubie takie lżejsze wersje dań. tym bardziej ze stosuje iqgreen bo zalezy mi na utrzymaniu figury wiec jak najbardziej takie rzeczy sie przydja.
Dodano: 2018-07-31 22:26:28 Zgłoś nadużycie
Kama123
Mięsa to ja nie jem, ale to wygląda tak smacznie, że chyba zrobie wyjątek *.*
Dodano: 2018-06-28 10:48:36 Zgłoś nadużycie
kinomanka01
W najbliższym okresie będę miała bardzo mało czasu, więc na pewno skorzystam z tych przepisów :)
Dodano: 2018-06-25 13:26:14 Zgłoś nadużycie
Anonim
Thanks for sharing this valuable information to our vision. You have posted a trust worthy blog keep sharing.

http://run3page.com
Dodano: 2018-05-08 09:59:45 Zgłoś nadużycie
Anonim
Chcesz schudnąć przed wakacjami? Wejdź na stronę igortreneronline.pl I zmień się nie do poznania!
Dodano: 2018-05-03 12:18:59 Zgłoś nadużycie
Anonim
wg mnie kurczak dobrze robi i na trawienie i w ogóle na życie :P głupio to brzmi ale jak zjem stek to ledwie się ruszam nawet jak nie jest szczególnie wielki. a problemu takiego nie mam jak jem lekkostrawne rzeczy takie jak choćby kurczak właśnie, potrawka jakaś, takie tam. ogólnie odkąd schudłam na iqgreen to zmieniłam sposob odżywiania nawet nie po to by chudnąć ale żeby lepiej się czuć i różnica jest ogromna
Dodano: 2018-04-26 12:42:31 Zgłoś nadużycie
LeShawna
Ja robię z jogurtem zamiast mleka a panierka z pokruszonego makaronu ramen.
http://collebasket.it/
Dodano: 2018-04-26 08:26:25 Zgłoś nadużycie
nastazja88
Świetna dawka kuchennych inspiracji. Muszę to spróbować.

http://qa-szkolenia.pl
Dodano: 2018-04-12 09:30:24 Zgłoś nadużycie
Sanderka567
wygląda smakowicie, na pewno wypróbuje
Dodano: 2018-04-06 12:36:54 Zgłoś nadużycie
1  2  »

Zobacz również

×