Lody podwójnie śmietankowe

Najlepsze są te na bazie śmietanki. Kremowe, gęste, aksamitne, pyszne! Moje przygotowuję ze słodkiej śmietanki i kwaśnej śmietany, koniecznie z dodatkiem jaj. Dzięki sporej ilości alkoholu do jedzenia są idealne od razu po wyjęciu z zamrażalnika. Smakują wyśmienicie polane ciepłym sosem, np poziomkowym. Ale może to być rozpuszczona czekolada czy dowolny akcent smakowy . Smacznego!

Lody podwójnie śmietankowe

Lody podwójnie śmietankowe
(proporcje na ok. 800 ml lodów)

2 jajka
150g cukru pudru
250g śmietanki kremówki (30 lub 36%)
250g kwaśnej śmietany 18% (lub bardziej tłustej)
50 ml wódki

Jajka ubić na jasny, puszysty krem z 50g cukru.
W naczyniu, w którym będzie przygotowywana lodowa masa ubić kremówkę na sztywno z pozostałym cukrem. Dodać kwaśną śmietanę, masę jajeczną i wódkę. Ubijać przez 2-3 minuty, aż masa będzie dobrze napowietrzona.
Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż masa się schłodzi. Ukręcić lody w maszynie do lodów.

Lody można przygotować również bez maszyny - wówczas należy schłodzoną masę wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika. Mieszać co 30 minut żeby rozbić kryształki lodu.

Przepis, wykonanie i foto: Agata Hanaj

twojemoje.blogspot.com

Przeczytaj również:

Truskawkowa wariacja

Śliwkowe zawijasy


Dodał(a): Marta Śliwińska , Poniedziałek 18.07.2011 (aktualizacja: 2011-07-18)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (4)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
opos444
lody :) pycha !
Dodano: 2011-08-11 00:05:32 Zgłoś nadużycie
MariolciaK
teraz gdy większość produktów żywnościowych kupuje się, takie "swojaki" stają się pysznymi arcydziełami;)
Dodano: 2011-07-20 21:04:25 Zgłoś nadużycie
pilusx3
mmm lody :) uwielbiam!
Dodano: 2011-07-18 12:21:59 Zgłoś nadużycie
szyszka094
takie "swoje" są najlepsze
Dodano: 2011-07-18 11:51:59 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×