Makaron z wędzonką

Makaron z wędzonką to świetny pomysł na szybkie i pożywne danie. Wypróbuj nasz przepis! Smacznego!

Makaron z wędzonką

Makaron z wędzonką

Składniki:

  • pęczek natki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • pół szklanki oliwy
  • 350 g makaronu
  • 300 g grzybów
  • 200 g wędzonki krotoszyńskiej
  • cebula
  • 1-2 ostre papryki (np. z marynaty)
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oleju (lub łyżka masła)
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

1. Natkę i czosnek posiekaj, wrzuć do blendera, wlej oliwę i zmiksuj, pod koniec dodaj parmezan. Powstałe pesto przelej do słoika.

2. Grzyby oczyść i pokrój, pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Ostre papryki i wędzonkę pokrój, cebulę posiekaj. Makaron ugotuj al dente.

3. Na patelni rozgrzej olej, podsmaż cebulę, dodaj wędzonkę, po chwili wrzuć grzyby i duś 15 minut. Dodaj pomidorki koktajlowe i ostrą paprykę. Kiedy pomidorki zmiękną, przypraw solą i pieprzem.

4. Makaron odcedź, przełóż do dużej  miski, dodaj 3-4 łyżki pesto oraz sos z patelni. Wymieszaj, przełóż na talerze.

Przygotowanie: 60 minut

4 porcje po 510 kcal

Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Naleśniki z kurkami

Polędwiczki pieczone z winem

Kurczak pieczony na warzywach


Dodał(a): Karolina Kawecka , Środa 18.07.2012 (aktualizacja: 2012-07-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×