Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

Przepis na pyszne ciasto, które powinno być gwiazdą każdego wielkanocnego stołu.

mazurek-3.jpgPlanowanie świątecznych wypieków czas zacząć! Jeśli nie macie pomysłu na pyszne ciasto na nadchodzące święta to polecamy Wam klasykę w postaci mazurka w wersji niezbyt tradycyjnej a dokładniej - pomarańczowej.

 POLECAMY: Ciasteczka na Wielkanoc - przepis + pomysły na dekoracje

Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc to nasza słodka propozycja dla tych osób, które uwielbiają cytrusy i nie mają na nie uczulenia. Przepis ten powinien spodobać się także tym osobom, które nie przepadają za mazurkami, bo zawsze kojarzyły im się one z ciężkimi, kajmakowymi wypiekami. Po spróbowaniu mazurka z naszego przepisu na pewno zmienią zdanie. Jesteśmy tego pewne! 

PRZEPIS NA MAZURKA POMARAŃCZOWEGO NA WIELKANOC

SKŁADNIKI:

na kruche ciasto

kostka masła 200 g
4 łyżki cukru
2,5 szklanki mąki
1 łyżka kwaśnej śmietany 
2 żółtka

na masę:

6 pomarańczy
1 cytryna
3 łyżki cukru

na dekorację:

2 pomarańcze
1,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
płatki migdałowe

PRZYGOTOWANIE:

  1. Przesiej mąkę do miski, dosyp cukier i wymieszaj. Zimne masło drobno posiekaj i dorzuć do miski z cukrem i mąką. Wymieszaj śmietanę z żółtkami i przelej do reszty składników. Szybko zagnieć ciasto ze wszystkich składników w misce tak, by powstała zwarta kulka. Owiń ją szczelnie folią i włóż do lodówki na ok. 1,5 godziny.  
  2. Zetrzyj skórkę z 2 pomarańczy. Pozostałe i cytryny obierz ze skórki, usuń z nich pestki i zblenduj. Wlej powstały mus do garnka, dosyp cukier i gotuj na małym ogniu ok. 1 godzinę, by masa miała konsystencję dżemu. 
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i wylep nim blachę, wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piecz w temp. 180 st. przez ok. 30 minut (do zarumienienia). 
  4. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wyłóż na nie masę cytrusową i odstaw do ostygnięcia. 
  5. Pokrój pomarańcze przeznaczone na dekorację w cienkie plasteki. Wlej do garnka wodę, wsyp cukier i podgrzewaj aż kryształki cukru całkowicie się rozpuszczą a woda zagotuje. Dorzuć plasterki pomarańczy i gotuj je na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Po tym czasie wyłów plasterki i wyłóż je na wierzch mazurka. Z płatków migdałów możesz też ułożyć ulubione kształty na cieście (ładnie wyglądają migdałowe kwiatki). 

Smacznego!

POLECAMY: Tradycje wielkanocne w Polsce

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Wtorek 15.03.2016 (aktualizacja: 2016-03-15)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×