Meksykański chłodnik

Przepyszny chłodnik z ostrą nutą. Idealny na deszczową pogodę.

Meksykański chłodnik


Składniki:
  • 4 świeże pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i pestek
  • 1 świeży ogórek bez skóry bez pestek pokrojony w kostkę 
  • 1 pęczek świeżej kolendry 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml soku pomidorowego
  • Sól  morska, Pieprz czarny mielony, szczypta Chili pieprz Cayenne Prymat do smaku
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Guacamole:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 4 łyżki soku z limonki 
  • 1 drobno pokrojona mała cebula
  • 1 drobno pokrojony ząbek czosnku 
  • 1 drobno pokrojona papryczka jalapeño
  • 1 pokrojony w kostkę pomidor bez skóry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • Sól morska pieprz czarny mielony Prymat
  • Świeża kolendra i natka

Sposób przygotowania:

Guacamole: obrane awokado rozgnieść widelcem i polać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Do awokado dodać cebulę, pomidora, czosnek i papryczkę, wlać oliwę, doprawić solą i pieprzem. Natkę i kolendrę drobno posiekać, dodać do sosu.

Wszystkie składniki chłodnika, z wyjątkiem kolendry, dokładnie zmiksować i doprawić do smaku przyprawami oraz świeżo siekaną kolendrą. Podawać jako chłodnik z dodatkiem guacamole lub jako orzeźwiający napój z selerem naciowym.   

Przepis, przygotowanie i foto: PRYMAT

Przeczytaj również:

Tortilla ole!

Pomysł na szybki obiad

Karkówka z chrupiącą cebulką





Dodał(a): Marta Śliwińska , Poniedziałek 25.07.2011 (aktualizacja: 2011-07-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (3)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
keczi
wygląda na prawdę apetycznie
Dodano: 2012-11-21 09:33:24 Zgłoś nadużycie
MariolciaK
Wygląda rozgrzewająco!
Dodano: 2011-08-05 13:25:14 Zgłoś nadużycie
kobieta
;)
Dodano: 2011-07-29 13:58:27 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×