Muffiny z jabłkami

Niech piękna, złota jesień pachnąca pieczonymi jabłkami z cynamonem zagości u was w kuchni!

muffiny-z-jablkami.jpgJeśli mimo najszczerszych chęci nie możecie przekonać się do jesieni, to mamy dla Was przepis, który sprawi, że jeśli nie pokochacie, to przynajmniej może trochę polubicie tę porę roku.

Dla nas jesień pachnie jabłkami i cynamonem, dlatego mamy dla Was przepis, który rozniesie ten przepiękny zapach po całym waszym mieszkaniu (nawet dobry okap sobie z nim nie poradzi - i dobrze!). Przepis na szarlotkę to byłby banał, dlatego mamy dla was tajną recepturę na muffiny z jabłkami. Takie babeczki możecie wziąć ze sobą wszędzie, nawet na jesienny spacer. Mogą być też dobrym pomysłem na drugie śniadanie, czy przekąskę w czasie podróży.  

Muffiny z jabłkami powinny udać się także tym osobom, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kucharzeniu. Cała sztuka tkwi w zmiksowaniu wszystkich składników, co może za was zrobić dobry mikser. Do przygotowania muffinów będzie wam potrzebna forma do pieczenia babeczek.

 POLECAMY: Murzynek w keksówce z całymi gruszkami - przepis

SKŁADNIKI:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru 
0,5 
szklanki płatków owsianych (najlepiej błyskawicznych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
0,5 szklanki maślanki
6 łyżek oleju
4 jabłka
cynamon

POLECAMY: Przepis na deser banoffi

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj i obierz jabłka. Usuń z nich gniazda nasienne i starkuj na tarce o dużych oczkach. 

2. Wymieszaj składniki suche: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. 

3. W osobnej misce wymieszaj jajko z maślanką i olejem.  

4. Wsyp suche składniki do mokrych i dobrze wymieszaj. Dodaj starkowane jabłka. 

3. Przełóż masę muffinkową do foremek tak, by zajmowała tylko 3/4 wysokości każdej foremki. 

4. Włóż muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz je przez ok. 25 min. Po upieczeniu pozwól im trochę ostygnąć, dopiero potem wyjmij je z foremek. 

Jeśli lubisz, możesz dodać do muffinek jeszcze orzechy, najlepiej laskowe (jak na zdjęciu!).

Jeśli zostało ci jeszcze trochę masy muffinkowej możesz zrobić dodatkowo batoniki. Keksówkę czy inną podłóżną formę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż pozostałą masę. Ładnie ją wyrównaj. Włóż do piekarnika i piecz ją razem z muffinkami. Po upieczeniu i ostudzeniu wyjmij ją z blaszki i pokrój w prostokąty. 

POLECAMY: Dwie tabliczki czekolady dziennie = zdrowie?

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock



Dodał(a): Karolina Zdunowska , Piątek 02.10.2015 (aktualizacja: 2016-02-15)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×