Na Wielkanoc zamiast żurku

Świetna opcja dla osób, które nie mogą już patrzeć na wielkanocny żurek. Zupa chrzanowa ma tyle samo treści, ale jej smak miło zaskoczy nas przy świątecznym śniadaniu.

Zupa chrzanowa

Składniki:

  • 3 laski białej kiełbasy
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 200 gram tartego chrzanu (można dodawać mniej lub więcej, według smaku)
  • 2 łyżki mąki
  • śmietana 18%
  • suszone grzyby
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, cukier,
  • 4 jajka gotowane na twardo

Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kosteczkę. Włóż do około 1,5 litra wody razem z kiełbasą i boczkiem. Gotuj razem z zielem angielskim, liściem laurowym i kilkoma suszonymi grzybami przez około 30 minut.

2. Wyjmij mięso z garnka, do wywaru dodaj chrzan.

3. Zupę zagęść mąką, dolej śmietany. Dopraw solą i cukrem.

4. Ugotowane wcześniej jajka pokrój w ćwiartki, kiełbasę w plastry, a boczek w kosteczkę.

5. Podawaj gorącą z dodatkami. Zupę możesz ozdobić natką pietruszki lub rzeżuchą.


Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Zupa szpinakowa

Zupa cytrynowa

Gazpacho




Dodał(a): Oliwia Siwińska , Poniedziałek 02.04.2012 (aktualizacja: 2013-03-19)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Malibu89
zdecydowanie wolę żurek
Dodano: 2012-04-04 17:59:02 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×