Naleśniki buraczane

Przepis na różowe naleśniki obiadowe z dodatkiem buraków.

buraczane-nalesniki.jpgNaleśniki buraczane to lekkie i niskokaloryczne danie, które może być dobrym pomysłem na śniadanie, obiad lub kolację. Raczej na słono, chociaż na słodko też bywa smacznie. 

Naleśniki buraczane to dobry pomysł na przemycenie warzyw - buraków w lekkiej formie. Jeśli zawsze miałąś problem z tym, by uzupełnić swój posiłek o warzywa, to ten przepis jest idealny dla Ciebie. Takie różowe naleśniki powinny spodobać się także dzieciom, a szczególnie - dziewczynkom. Wprowadźcie do swojej kuchni i na talerze trochę koloru!

Przygotowanie ciasta na naleśniki buraczane nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Zobaczcie same:

 POLECAMY: Przepis na sernik z 3 składników - hit internetu

SKŁADNIKI:

1 burak
2 jajka
szklanka mleka
łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki mąki

POLECAMY: Przepis na pancakes - amerykańskie naleśniki

PRZYGOTOWANIE:

1. Ugotuj buraka lub upiecz go w piekarniku w skórce. Ostudź go, obierz i zblenderuj na papkę. 

2. Do musu z buraka dodaj mąkę, mleko, jajka i sok z cytryny. Zmiksuj składniki. Jeśli ciasto jest za rzadkie - dodaj mąkę, jeśli za gęste - dolej trochę mleka. Konsystencja powinna być dość gęsta. 

3. Wysmaruj patelnię oliwą i smaż naleśniki.  

Smacznego! 

POLECAMY: Przepis na węgierskie naleśniki

Naleśniki buraczane, które są na zdjęciu dodatkowo są nadziane serkiem kremowym, ale dobrym nadzieniem mogą być też domowe dżemy. 

Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock


Dodał(a): Karolina Zdunowska , Wtorek 29.09.2015 (aktualizacja: 2015-09-29)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×