Panna cotta z syropem truskawkowym

Nie macie pomysłu na deser? Przedstawiamy Wam przepis na panna cottę z syropem truskawkowym. Smacznego!

Panna cotta z syropem truskawkowym

Panna cotta z syropem truskawkowym


SKŁADNIKI:


szklanka śmietany 36 proc.
szklanka gęstego jogurtu naturalnego
4 łyżeczki żelatyny
torebka cukru waniliowego
4 – 5 łyżek cukru (do smaku)
łyżeczka soku z cytryny

Na sos:
szklanka syropu truskawkowego, łyżka mąki ziemniaczanej, kieliszek likieru wiśniowego

PRZYGOTOWANIE:


1. Żelatynę rozpuść w 5 łyżkach wrzątku, ostudź i zmiksuj z jogurtem posłodzonym do smaku.

2. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym i sokiem cytrynowym, następnie jogurt wymieszaj z ubitą kremówką.

3. Masę wlej do 4 miseczek i na kilka godzin odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

4. Przygotuj sos: mąkę ziemniaczaną rozetrzyj w kilku łyżkach syropu, po czym wlej resztę syropu i wymieszaj. Ogrzewaj mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Gotuj 1-2 min. Lekko ostudź i wlej likier wiśniowy.

5. Foremki z panna cottą zanurz na chwilę w gorącej wodzie.

6. Deser wyłóż na talerzyki, polej ciepłym lub zimnym sosem truskawkowym.

7. Możesz podawać ze świeżymi owocami.


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Thinkstock




Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Czwartek 09.01.2014 (aktualizacja: 2014-01-10)

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×