Penne aglio e olio z bazylią

Makaron z czosnkiem i oliwą to ekspresowe danie, które nie wymaga też zbytnich umiejętności. Proste i szybkie możesz zaserwować swojej rodzinie, gdy jesteś zbyt zmęczona, by gotować wykwintne danie lub gdy koleżanka wpadnie z niespodziewaną wizytą, a Twoja lodówka świeci pustkami. Zamiast bazylii możesz użyć też pietruszki albo zostać przy samej oliwie i czosnku.

Penne aglio e olio z bazylią

 PENNE AGLIO E OLIO  Z BAZYLIĄ I SUSZONYM CHILLI ( 2 porcje)

Składniki:

  • 250 g pełnoziarnistego makaronu penne
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki suszonej bazylii
  • 1 suszona papryczka chilli
  • sól


Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu.
2. W czasie, gdy makaron będzie się gotował, posiekaj czosnek w plasterki. Z papryczki usuń pestki, resztę pokrusz na małe kawałeczki.
3. Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Dodaj czosnek i chilli, smaż przez kilka minut na małym ogniu (czosnek nie może się przypalić).
4. Ugotowane penne wrzuć na patelnię, dodaj bazylię i dobrze wymieszaj. Posól do smaku.
5. Danie możesz podawać posypane parmezanem.


Foto i przepis: Karolina Czaja

Przeczytaj również:

Włoski dla początkujących
Makaron ze szpinakiem i kozim serem


Dodał(a): Karolina Czaja , Piątek 03.06.2011 (aktualizacja: 2011-07-01)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (4)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
mskasia
dorzuciłabym chociaż suszone pomidory
Dodano: 2011-10-05 15:23:54 Zgłoś nadużycie
Czarnolka9112
Mi niestety coś nie wyszło. Sos zrobił ,mi się jakiś gorzki. Co prawda nie dodałam świeżej papryczki,a sypaną. :(
Dodano: 2011-08-31 08:17:07 Zgłoś nadużycie
MariolciaK
Brakuje mi tu szczypty... mięsa:)
Dodano: 2011-07-14 15:39:53 Zgłoś nadużycie
A
Wygląda smakowicie:) no to u mnie w weekend penne aglio e olio z bazylią;)
Dodano: 2011-06-03 09:18:35 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×