Penne w sosie czosnkowo-serowym ze świeżym szpinakiem

Przedstawiamy kolejny pyszny przepis z książki Ewy Hangel "Vege kociołkowanie"!

pennekociolki.jpg

Ilość osób: 6

Kociołek: 10 litrowy


Składniki:

  • 2 opakowania świeżego szpinaku,
  • 10 ząbków czosnku,
  • 250 gram sera typu feta,
  • 250 gram sera żółtego,
  • garść czarnych drylowanych oliwek,
  • garść suszonych pomidorów,
  • 1 opakowanie 400 gr makaronu penne,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • 1 opakowanie słodkiej śmietanki do gotowania,
  • sól i pieprz do doprawienia,
  • woda,
  • olej roślinny.

Sposób przyrządzenia:

Ser typu feta kroimy w małą kostkę, ser żółty ścieramy na tarce na grubych ząbkach. Oliwki kroimy na pół, pomidory suszone w małe kawałeczki a czosnek przecieramy przez praskę. Na rozgrzany w kociołku olej wrzucamy czosnek, po chwili dorzucamy oliwki i suszone pomidory, a na końcu liście szpinaku. Po wymieszaniu od razu zalewamy całość bulionem warzywnym.

Do tak powstałego sosu wrzucamy suchy makaron i całość zalewamy wodą aby przykryć zawartość kociołka. Mieszamy i gotujemy do miękkości makaronu, jednocześnie odparowując nasze danie. Gdy makaron jest już prawie gotowy, dodajemy sery i słodką śmietankę. Doprawiamy, mieszamy, po kilku minutach makaron jest gotowy.

Przepis pochodzi z książki Ewy Hangel pt. "Vege kociołkowanie" Więcej na temat tej pozycji przeczytasz tutaj

OKLADKAjpg500.jpg

Zobacz też: 

zdjęcie: iStock  


Dodał(a): Katarzyna Rydz-Korzenecka , Środa 17.05.2017 (aktualizacja: 2017-05-15)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×