Piaskowe babeczki

Przepis na piaskowe babeczki autorstwa Katarzyny Stoś - uczestniczki konkursu "Gotuj z Galeo".

Piaskowe babeczki

Ciasto:

•    250 g miękkiego masła (może być margaryna)
•    200 g cukru
•    1 opakowanie cukru waniliowego
•    4 jajka
•    125 g mąki pszennej
•    125 g mąki ziemniaczanej
•    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
•    Rodzynki
•    Wiorki kokosowe

Polewa:

•    lukier
•    kolorowa posypka, wiórki kokosowe, kawałeczki orzechów

 Przygotowanie:

1. Masło, cukier i cukier waniliowy ucieramy aż masa zrobi się lekka i puszysta.

2. Oddzielamy białka i dodajemy powoli żółtka do masy (ciągle ucierając).

3. Mieszamy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy.

4. Następnie ubijamy białka i delikatnie mieszamy z resztą ciasta. Na koniec dodajemy wcześniej obsypane w mące rodzynki i wiórki kokosowe.

5. Ciasto nakładamy do małych papierowych foremek bądź jak ja do silikonowej foremki na babeczki..

6. Babeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Czas pieczenia zależy od ich wielkości, ale zapewne będzie to ok 15-20 minut.  Aby sprawdzić czy babeczki są gotowe, wbijamy w jedną (najlepiej taką po środku blachy) patyczek do szaszłyków, jeśli będzie suchy i bez śladów surowego ciasta, to są już dobre.

7. Gotowym, podgrzanym w garnuszku lukrem polewamy babeczki, posypujemy kolorową posypka i wiórkami.

Przepis, wykonanie i foto: Katarzyna Stoś

Przeczytaj również:

Jagodzianki

Ciasto z bitą śmietaną 

Owocowe ciasta babci




Dodał(a): Magdalena Milewska , Sobota 15.10.2011 (aktualizacja: 2011-10-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
paula2509
mmmmm...;)
Dodano: 2011-10-17 17:14:53 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×