Pieczony filet z sandacza na buraczkowym pęczotto

Każda pani domu powinna wiedzieć, jak zrobić pyszny obiad. Zobaczcie przepis od Krzysztofa Rugały, którego dań możecie zasmakować w restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie.

rugala-sandacz-1_i.jpg

Oto przepis, dzięki któremu brzuchy i podniebienia czteroosobowej rodziny, czy grupy znajomych zostaną rozpieszczone.


Składniki

180 g filetu z sandacza
170 g szpinaku sałatkowego
(baby)
4 szalotki
2 średnie buraki
50 g kaszy pęczak
7–8 szyjek rakowych
25 g masła
1 świeża figa
20 g masła rakowego
2 gałązki kopru
80 ml szklanki białego wina
półwytrawnego
4 łyżki oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
3 łyżki alkoholu wysokoprocentowego(minimum 40%)

Przygotowanie:

1. Filet z sandacza odsącz, posól z obydwu stron i smaż na rozgrzanej oliwie z oliwek, kładąc na tłuszcz stroną ze skórą.

2. Po zarumienieniu odwróć filet na drugą stronę, dodaj kawałek masła.

3. Pęczak gotuj w osolonej wodzie, w proporcji 1:2. Kiedy kasza będzie już prawie gotowa, dodaj ugotowany burak pokrojony w drobną kostkę.

4. Podobnie pokrój dwie szalotki i czosnek i podsmaż na oliwie z oliwek, dodaj listki młodego szpinaku. Dopraw solą do smaku.

5. Kolejne dwie szalotki podsmaż na pozostałej części masła, dodaj szyjki rakowe i wszystko razem zeszklij, po czym zredukuj winem. Na koniec dodaj masło rakowe i drobno posiekany koper.

6. Figę rozetnij na cztery cząstki, włóż na rozgrzaną patelnię, dodaj szczyptę cukru, a po jego rozpuszczeniu wlej alkohol. Odczekaj chwilę, aż odparuje.

7. Gotowe elementy dania wyłóż na talerz, tworząc przemyślaną kompozycję.

Executive chef Krzysztof Rugała
Restauracji Oranżeria w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie
Foto: Mat. prasowe

Zobaczcie także:






Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Piątek 17.07.2015 (aktualizacja: 2015-07-17)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×