Piernik świąteczny

Przepis na piernik świąteczny autorstwa Mateusza Rosadzińskiego - uczestnika konkursu "Święta z Kamisem".

Piernik świąteczny

Składniki:

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • przyprawa do piernika
  • 1 łyżka sody
  • 3 łyżki powideł
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki kakao

Polewa:

  • 1/3 kostki masła
  • 3 łyżki wody
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki cukru
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

Ciasto:

1. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy szklankę mleka i 1/2 szklanki oleju. Miksujemy.

2. Następnie dodajemy przesianą mąkę z kakao, sodę i przyprawę do piernika.Wszystko dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy 3 łyżki powideł śliwkowych.

3. Na wyłożoną papierem blaszkę wylewamy ciasto.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut w 180 stopniach. Aby sprawdzić czy piernik jest już gotowy wbijamy wykałaczkę, jeżeli patyczek będzie suchy oznacza to, że ciasto jest już gotowe.

Polewa:

1. Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy cukier oraz wodę. Następnie dodajemy kakao.

2. Gotujemy 3 minuty.

3. Wylewamy na zimnego piernika posypujemy orzechami.


Przepis, przygotowanie, foto: Mateusz Rosadziński

Przeczytaj również:

Sernik na spodzie biszkoptowym 

Piernik z płatkami migdałów

Szarlotka na ciepło z lodami Carte d'Or Vanilla




Dodał(a): Dorota Sędek , Piątek 16.12.2011 (aktualizacja: 2011-12-13)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Malibu89
uwielbiam ;)
Dodano: 2011-12-16 15:49:22 Zgłoś nadużycie
basia4ab
Piernik tak przyrządzony jest pyszny.Ja też taki piekę.Polecam każdemu.
Dodano: 2011-12-16 15:26:06 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×