Piernik z płatkami migdałów

Oto przepis na pyszny, świąteczny piernik. Ktokolwiek raz skosztuje tej pyszności z niecierpliwością będzie odliczał dni do kolejnych świąt. Smacznego!

Piernik z płatkami migdałów

SKŁADNIKI:

Ciasta Królowej Śniegu

  • 200 g cukru
  • 125 g masła
  • 4 jajka
  • 1 szklanki miodu spadziowego
  • 400 g mąki
  • po łyżeczce sody oczyszczonej, proszku do pieczenia, kakao
  • opakowanie przyprawy do piernika
  • szklanka gęstej śmietany 18-proc.
  • 200 g rodzynek
  • 100 g migdałów w płatkach
  • sok z cytryny
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • ozdoby cukrowe

PRZYGOTOWANIE (2½ godz.)

1 Miękkie masło utrzyj z cukrem, miodem i jajkami. Dodaj śmietanę, mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika. Całość wymieszaj. Wrzuć rodzynki i migdały w płatkach. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej śmietany.
2 Formę keksową posmaruj punktowo masłem i wyłóż pergaminem, przełóż masę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. C. Piecz godzinę (sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe).
3 Wystudzony piernik polej lukrem utartym z soku cytrynowego i cukru pudru, posyp ozdobami cukrowymi.



Foto, stylizacja i przepis: Beata i Igor Grątkowscy





Dodał(a): Marcelina Romańska , Wtorek 29.11.2011 (aktualizacja: 2011-12-02)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
basia4ab
Piernik jest wspaniałe,sama też taki piekę.Polecam każdemu.
Dodano: 2011-12-02 16:17:35 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×