Pierogi na słodko

Przepis na pierogi autorstwa Wiesławy Mizgały- uczestniczki konkursu "Gotuj z Galeo".

Pierogi na słodko

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka Gorącej(!) wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  •  puszka gotowej masy makowej do nadzienia

Przygotowanie:

1. Wymieszać w misce składniki na ciasto i przełożyć na stolnicę, następnie zagnieść lekko przestygnięte ciasto.

2. Odstawić na pół godziny.

3. Następnie rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm i wyciąć z niego koła szklanką.

4. Wypełniać farszem makowym. Ulepione pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować, aż do momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Przepis, wykonanie i foto: Wiesława Mizgała

Przeczytaj również:

Słoneczne ciasto z owocami 

Chwila rozkoszy

Skuś się na jabłko 



Dodał(a): Magdalena Milewska , Piątek 21.10.2011 (aktualizacja: 2011-10-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Malibu89
...te pierogi:) pracuje w restauracji i często je kleje ale takich jeszcze nigdy nie miałam okazji :)
Dodano: 2011-10-24 19:47:47 Zgłoś nadużycie
paula2509
muszę przyznać, że na słodko nigdy nie jadłam...
Dodano: 2011-10-21 17:33:07 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×