Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

Znudziły wam się tradycyjne ruskie pierogi i nie macie pomysłu na smaczny farsz? mamy dla was idealną propozycję.

pierogi z kaszą.jpg

Pierogi z kaszą gryczaną i serem białym

To kresowe danie zyskuje ostatnio coraz większą popularność. Zamiast tradycyjnych pierogów z serem i ziemniakami, farsz na bazie twarogu i kaszy to naprawdę dobra alternatywa. Przygotowanie jest proste, a efekt z pewnością was zadowoli.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżka oleju
3/4 szklanki ciepłej wody
szczypta soli

Farsz:

1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej
1/2 kg białego sera
1 jajko
1 cebula
sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początku wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy jak na tradycyjne pierogi. Dobrze jest przesiać mąkę i zagniatać wszystko na stolnicy.

2. Kaszę należy normalnie ugotować. W tym czasie trzeba drobno posiekać cebulę i zrumienić ją na patelni. Usmażoną cebulę oraz ugotowaną kaszę należy przestudzić.

3. Wszystkie składniki na farsz, oprócz jajka, mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. By pierogi były bardziej wykwintne można dodać posiekanej mięty. Na samym końcu dodajemy surowe jajko i wszystko dokładnie mieszamy.

4. Ciasto wałkujemy cienko porcjami i brzegiem szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz na sam środek, a następnie sklejamy brzegi. Jeśli ciasto nie chce się kleić, można je posmarować ciepłą wodą.

5. Ulepione pierogi gotujemy około 3-5 minut, aż ciasto stanie się miękkie. Można je podawać ugotowane lub zrumienione na patelni. Najlepiej serwować pierogi z odrobiną śmietany i skwarek.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Sobota 23.05.2015 (aktualizacja: 2015-05-23)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×