Pierogi z pieczoną dynią i parmezanem

Nie wiecie do czego wykorzystać dynię? A może macie ochotę na pierogi? Mamy w takim razie coś co z pewnością wam się spodoba, zobaczcie.

pierogi z dynią.jpg

Pierogi z pieczoną dynią i parmezanem

 

Pierogi mogą być wypełnione nie tylko tradycyjnym farszem z sera i ziemniaków, czy kaszy. Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie nadzienia z sezonowej dyni oraz parmezanu. To proste, ale zarazem pyszne danie, oto przepis.

SKŁADNIKI:

Ciasto:

300 g mąki pszennej
szczypta soli
200 ml gorącej wody
25 g masła

Farsz:

1 szklanka puree z dyni
2/3 szklanki parmezanu
4 łyżki bułki tartej
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mąkę na ciasto należy przesiać, wymieszać ze szczyptą soli. Masło roztopić i stopniowo delikatnie mieszając wszystko. Ciasto zagniatać na stolnicy przez 7-8 minut, następnie odstawić na około 30 min w ciepłe miejsce.

2. Dynię należy pokroić w ćwiartki, obrać i wykroić pestki. Miąższ skropić oliwą, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu przestudzić, i zmiksować dynię na papkę.

3. Szklankę zmiksowanej dyni wymieszać ze startym parmezanem, bułką tartą oraz gałką i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

4. Ciasto ponownie zagnieść przez chwilę, podzielić na części i każdą z nich rozwałkowywać na około 2-3 mm, następnie wycinać niewielkie kółka przy pomocy szklanki, nakładać przygotowany farsz i sklejać jak tradycyjne pierogi.

5. Ulepione pierogi gotować do miękkości na osolonej wodzie przez około 3-5 minut. Pierogi delikatnie omaścić roztopionym masłem i posypać startym parmezanem.

Zobacz też:

Źródło: Milionkobiet.pl

Foto: Shutterstock.com


Dodał(a): Paulina Lęcznar , Wtorek 27.10.2015 (aktualizacja: 2015-10-27)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar

Zobacz również

×