Pierożki z serem bundz i borowikami

Przepis na delikatne pierożki z serem bundz i borowikami, podane z pomidorami concasse i oliwą z pestek z dyni.

Pierożki z serem bundz i borowikami

Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • ciepła woda

Farsz:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Pół cebuli pokrojonej w kostkę
  • 200 g ugotowanych borowików
  • 200 tartego sera bundz
  • 50 ml winiaku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól czosnkowa, pieprz czarny Prymat do smaku

  • 40 g kiełków groszku szparagowego
  • 160 g pomidorów concasse
  • 50 ml oleju z pestek dyni
  • 2 łyżki uprzednio uprażonych pestek dyni

Sposób przygotowania:

Farsz:

1. na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę i borowiki, następnie dodać winiak, a gdy odparuje doprawić do smaku tymiankiem, solą czosnkową i pieprzem.

2. Całość ostudzić, a następnie połączyć z tartym serem bundz.

Ciasto:

1. do przesianej mąki dodać żółtko, olej i tyle ciepłej wody, aby osiągnąć jednolitą masę o konsystencji ciasta pierogowego. Tak przygotowane ciasto zagnieść, odstawić na chwilę, a następnie rozwałkować i wykroić z ciasta koła używając szklanki.

2. Na każdym kółku ułożyć małą porcję farszu i zlepić brzegi. Pierogi gotować 5 minut we wrzącej, osolonej wodzie, a następnie obsmażyć na patelni.

Pierogi z serem bundz i borowikami podawać z kiełkami groszku szparagowego oraz pomidorami concasse z oliwą z pestek dyni i pestkami dyni.

Przepis, przygotowanie, foto: PRYMAT

Przeczytaj również:

Serowo-czekoladowe naleśniki

Bakłażan z mozarellą i pomidorami


Dodał(a): Magdalena Milewska , Wtorek 29.11.2011 (aktualizacja: 2011-11-28)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
drzwi
Przepis na pewno się przyda, wyglądają cudnie, trzeba wypróbować
Dodano: 2011-12-10 20:32:59 Zgłoś nadużycie
basia4ab
Pierożki wyglądają smakowicie.Jeszcze takich nie robiłam,chętnie wypróbuje przepis.
Dodano: 2011-11-29 16:31:25 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×