Pierzynki kakaowe z espresso

Macie chęć na pyszny deser? Oto przepis na Was!

Pierzynki kakowe z espresso

Pierzynki kakaowe z espresso

SKŁADNIKI:

2/3 szkl. cukru
2 łyżki oleju rzepakowego
całe jajko
białko jajka
30 g gorzkiej czekolady bez cukru
łyżka kawy w proszku
2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
1/4 szkl. odtłuszczonego kakao w proszku
łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
pół szkl. cukru pudru
szkl. mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE:

1. Zmiksuj cukier, olej, po czym dodaj jajko, biało i ubijaj do powstania lekkiej piany, następnie dodaj schłodzoną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, kawę i ekstrakt z wanilii.

2. Przesiej mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól.

3. Mieszankę z mąką stopniowo dodawaj do miksu z czekoladą mieszając mikserem na niskich obrotach, aż składniki się połączą.

4. Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich owiń w woskowany pergamin oraz folię i zamrażaj nie krócej niż 2 godz.

5. Piekarnik rozgrzej do 180 st. i dwie blachy wyłóż pergaminem.

6. Z ciasta uformuj kuleczki.

7. Do naczynia wsyp cukier puder i wrzuć kulki z ciasta, po czym potrząsaj naczyniem, aby kulki zostały pokryte cukrem, następnie przenieś je na pergamin i piecz ok. 7 min.


Źródło: MilionKobiet.pl
Foto: Shutterstock





Dodał(a): Agnieszka Pulikowska , Poniedziałek 07.04.2014 (aktualizacja: 2014-04-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Anonim
kawa w proszku? tzn mielona?
Dodano: 2014-07-07 04:36:28 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×