Pizza Margherita

Nie każdy potrafi zrobić dziś pyszną pizzę. Szczególnie ciasto wymaga dość dużej wprawy. Może warto więc wypróbować sprawdzonego domowego przepisu rodem z Italii i pochwalić się znajomym smaczną włoską pizzą.

pizza margherita

Czy wiesz, że?

W 1889 powstała pizza Margherita jako kulinarny "wynalazek" na cześć królowej Margherity Sabaudzkiej. Pizza jest w kolorach flagi Włoch. Głównymi składnikami oddającymi kolory Włoch są: bazylia, pomidory i ser mozzarella.

Aby przygotować Margheritę potrzebujesz:

•    1 ząbek czosnku
•    oliwa (ok 3 łyżki)
•    pół łyżeczki soli
•    puszka pomidorów (najlepiej całe)
•    oregano
•    odrobina chilli
•    ser mozzarella w plasterkach
•    bazylia

Ciasto:

•    2 i pół szklanki mąki
•    odrobina letniej wody
•    1 łyżeczka drożdży
•    puszka pomidorów (najlepiej całe)
•    łyżka oliwy
•    szczypta soli

Przygotowanie:

1.    Pieczemy dwa krążki ciasta na pizze w temperaturze ok.300 stopni
2.    Oliwę rozgrzać w dużym garnku i podsmażyć czosnek
3.    Dorzucić pomidory i dusić przez około 20 minut, Sos musi być w miarę gęsty.
4.    Całość przyprawić do smaku.
5.    Gotowy sos rozsmarować na pizzy
6.    Na wierzchu ułożyć ser  i włożyć do piekarnika na ok.10 minut. (ser musi się roztopić)
7.    Przed podaniem, posypać pizzę świeżą bazylią i pokroić.


Kuchenna ciekawostka: Do ciasta można dodać odrobinę miodu. Wtedy ciasto będzie smaczniejsze i słodsze.

Tekst: Izabella Hofman

Źródło: MilionKobiet.pl




Dodał(a): Iza Hofman , Czwartek 03.05.2012 (aktualizacja: 2012-05-03)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×