Poeksperymentuj z „małą czarną”! Oto, co możesz zrobić z klasycznym espresso

Kawa na stałe wpisała się w poranne rytuały wielu z nas. Nic dziwnego – czarny napój pobudza do działania, dzięki czemu stanowi doskonały sposób na rozpoczęcie udanego dnia. Jednak zwykła kawa z czasem może się znudzić. Jak ją urozmaicić, by stworzyć pyszny i elegancki napój z mlekiem?

milionkobiet_foto.jpg

Picie porannej kawy stało się już codziennym zwyczajem wielu z nas. Serwujemy ją rano na dobry początek dnia, podczas przerwy w pracy, na popołudniowych spotkaniach z przyjaciółką… Zafascynowane aromatami z eleganckich kawiarni coraz częściej eksperymentujemy z „małą czarną”, starając się odtworzyć ulubione smaki w domowym zaciszu. Do kawy często dodajemy mleko, jednak zwykła „zalewajka” nie do końca nas satysfakcjonuje… Jak przygotować mleczną kawę po mistrzowsku?

Od czego zacząć?

Samodzielne przygotowanie w domu kawy mlecznej wymaga precyzji w odmierzaniu porcji potrzebnych składników, dlatego niezbędne są miarki do dozowania odpowiedniej ilości zmielonej kawy i mleka potrzebnego do zrobienia pianki. Trzeba też zaopatrzyć się w inne niezbędne akcesoria, takie jak młynek do kawy – świeżo zmielona kawa to klucz do uzyskania naparu o wyjątkowym aromacie i smaku. Przyda się też spieniacz do mleka, który pozwoli uzyskać aksamitną piankę.

Latte macchiato puszyste jak chmurka

Do przygotowania podstawowej wersji tego napoju potrzebne jest espresso i mleko. Kawę można zaparzyć w tradycyjnym ekspresie przelewowym, włoskiej kawiarce lub zalać świeżo zmielone ziarna wodą o temperaturze ok. 95°C, pamiętając przy tym o odpowiednich proporcjach. Do przygotowania latte macchiato potrzeba 30 ml espresso i szklankę mleka. Zanim spienimy mleko, podgrzewamy je do temperatury ok. 60°C. Następnie spieniamy je i przelewamy do specjalnej szklanki do latte – wysokiej, o pojemności ok. 250–300 ml. Odczekujemy chwilę i do spienionego mleka powoli wlewamy kawę, zwracając uwagę, by spływała ona powoli po ściance szklanki. Tak przygotowana kawa latte powinna mieć trzy warstwy: mleczną, kawową i na wierzchu piankę.

Mocha dla miłośniczek czekolady

Mokka, mocha, mocca – nazwy tej kawy bywają różne, jednak jej skład pozostaje ten sam. Patrząc na składniki potrzebne do jej przygotowania, nietrudno oprzeć się wrażeniu, że jest ona po prostu zmodyfikowaną wersją latte – pozbawioną mlecznej pianki, a wzbogaconą o czekoladowy smak. Kiedy przygotowujemy kawę mocha, pamiętamy o proporcjach: 1/3 szklanki to napar kawowy, a 2/3 – mleko z czekoladą. Podobnie jak w przypadku latte macchiato, również tutaj potrzebujemy szklanek wysokich, tj. o pojemności minimum 200 ml. W ciepłym mleku rozpuszczamy kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady, po czym płynną już czekoladę z mlekiem przelewamy do szklanki i powoli dodajemy zaparzone wcześniej espresso (ok. 50–60 ml). Składniki łączymy, delikatnie je mieszając, a na koniec dekorujemy napój bitą śmietaną, kakao lub cynamonem, w zależności od indywidualnych upodobań.

Czas na cappuccino

We Włoszech cappuccino to kawa, którą pija się tylko do południa. Jest delikatne w smaku, a o jego jakości świadczy idealna, kremowa pianka. Cappuccino podaje się w porcelanowych filiżankach o pojemności ok. 150–180 ml, które uprzednio podgrzewamy. Do przygotowania tego rodzaju kawy potrzebujemy porcji świeżo zaparzonego espresso oraz mleka – im jest ono tłustsze, tym lepszą otrzymamy z niego piankę. Napar kawowy wlewamy do filiżanki, po czym dodajemy wcześniej spienione mleko.

A może jednak ekspres?

Proces przygotowywania mlecznych kaw możemy sobie znacznie ułatwić, decydując się na zakup wysokociśnieniowego ekspresu do kawy. Do wyboru mamy ekspresy automatyczne – nierzadko wyposażone w wiele przydatnych funkcji, w tym możliwość zaprogramowania czasu zrobienia napoju na konkretną godzinę. Innym rodzajem są ekspresy kolbowe, w których parzona pod ciśnieniem kawa wlatuje bezpośrednio do szklanki czy filiżanki z otworów znajdujących się w kolbie. Coraz popularniejszą alternatywą dla klasycznych ekspresów ciśnieniowych staje się ekspres na kapsułki – dużo prostszy w obsłudze i znacznie mniejszy, dzięki czemu znajdzie się dla niego miejsce nawet w małej kuchni. Kawa w kapsułkach, np. NESCAFÉ Dolce Gusto, dostępna jest w wielu wersjach: od kaw czarnych po mleczne, również bezkofeinowe.

Kawa to dla nas synonim spokojnego poranka, wytchnienia w ciągu dnia oraz relaksu. Warto jednak tę przyjemność od czasu do czasu urozmaicić, by jeszcze pełniej cieszyć się jej smakiem i aromatem.

Materiał partnera


Dodał(a): Izabela Popko , Piątek 07.12.2018 (aktualizacja: 2018-12-07)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Wiedzma1
Piję kawe na wiele sposobów
w formie espresso
w formie cappuccino
czy americano ( nieco bardziej rozwodniona kawa czarna)
Niemniej ograniczam się jedynie do jednej kawy dziennie bo zbyt wiele kaw działa na mnie jednak zbyt pobudzająco.

Za to herbatę piję bez zadnych ograniczeń:
https://home-sklep.pl/blog/w-czym-parzyc-herbate

Najsmaczniejsza jest tradycyjnie parzona w imbryku.
Dodano: 2018-12-12 09:26:34 Zgłoś nadużycie
Anonim
Ja pije czarną kawę, ale kiedy przychodzą goście staram się ich zaskakiwać. Ostatnio odkryłam syrop MONIN o smaku piernika w sklepie Konesso! Podgrzewam mleko do temp. 60 stopni, spieniam je w French Pressie z niewielką ilością syropu i przelewam je do wysokiej szklanki. Następnie robię kawę w kawiarce i wlewam je do przygotowanego już spienionego mleka. Powstają piękne trzy warstwy niczym w najlepszej kawiarni, a koleżanki są zachwycone :)
Dodano: 2018-12-10 16:46:34 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×