Polędwiczki pieczone z winem

Poznaj pomysł na potrawę, która zadowoli niejednego smakosza. Oto przepis na polędwiczki pieczone z winem. Smacznego!

polędwiczki w winie

Polędwiczki pieczone z winem

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe (800 g)
  • po 2 selery, pory, ząbki czosnku
  • skórka z połówki  pomarańczy
  • 3 łyżki oliwy
  • 150 ml białego wina
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • pół łyżki rozmarynu liść laurowy
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

1. Polędwiczki umyj, pokrój na kawałki (po 3-5 cm), posól, oprósz pieprzem. Warzywa umyj, selery obierz, pokrój na ósemki, pory pokrój na plastry. Skórkę z pomarańczy pokrój na kawałki, ząbki czosnku przekrój na pół.

2. Nagrzej piekarnik do 200 st. C. Do naczynia żaroodpornego wlej oliwę, włóż mięso. Wstaw do piekarnika na 10 minut. Kiedy się zrumieni, zmniejsz temp. do 180 st. C, dodaj seler, por, czosnek, liść laurowy i skórkę z pomarańczy. Wlej sos sojowy i wino, oprósz rozmarynem, piecz 30-35 minut.

Przygotowanie: 60 minut, 4 porcje po 322 kcal

Źródło: MilionKobiet.pl

Przeczytaj również:

Burgery na ostro

Ciecierzyca Tagine

Warzywa zapiekane z serem tofu


Dodał(a): Karolina Kawecka , Wtorek 26.06.2012 (aktualizacja: 2012-06-25)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (1)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
olinkaa24
fajny przepis na obiad :)
Dodano: 2012-06-26 19:57:35 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×