Polędwiczki w cieście

Polędwiczki w cieście to przepyszne danie na obiad dla rodziny i nie tylko. Świetnie sprawdzi się na przyjęciu. A do tego jest niesamowicie proste w przygotowaniu!

Polędwiczki w cieście

 Polędwiczki w cieście

SKŁADNIKI:

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe (ok. 700 g)
  • 4 duże pieczarki
  • 200 g kurek (mogą być mrożone)
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka posiekanej natki 2 łyżki bułki tartej
  • 350 g mąki
  • 2 małe jajka
  • 2 płaskie łyżki masła
  • ciepła woda
  • sól
  • pieprz
  • słoik sałatki z czerwonej kapusty (do podania)

PRZYGOTOWANIE:

1. Odetnij cienkie końcówki polędwiczek (wykorzystasz je np. do kotletów mielonych), mięso przekrój na pół, posól i oprósz pieprzem. Podsmaż z obu stron na łyżce oleju.

2. Kurki i pieczarki oczyść, większe przekrój. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Podsmaż na łyżce oleju, dodaj grzyby, smaż przez 3-4 min. Grzyby osącz na sitku, wymieszaj z natką i bułką tartą, posól, przypraw pieprzem.

3. Stop masło. Mąkę wymieszaj ze szczyptą soli, z jajkami i ze stopionym przestudzonym masłem. Powoli dodawaj ciepłą wodę, tak żeby zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy podsypanej mąką i podziel na 4 części.

4. Na każdej części połóż porcję grzybów i kawałek polędwicy, zawiń, zlep ciasto, ułóż je na blasze wyłożonej papierem, piecz przez 35 min w temp. 180 st. C.

Przygotowanie: 60 minut

4 porcje

Źródło: MilionKobiet.pl




Dodał(a): Katarzyna Kowalewska , Wtorek 04.12.2012 (aktualizacja: 2012-12-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.

Zobacz również

×