Kaczka z brzoskwiniami

Przepis na kaczkę z brzoskwiniami autorstwa Olgi Matyi - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".

Kaczka z brzoskwiniami
Składniki:

  • 1 kaczka
  • sól, mielony pieprz
  • 2 marchwie
  • mały seler
  • 4 cebule
  • 2 łyżki masła, curry
  • 100 ml białego wina
  • 400 g brzoskwiń w syropie
  • 50 ml brandy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

1. Dzielimy kaczkę na porcje, solimy, posypujemy pieprzem.

2. Pokrojoną marchew, seler i cebulę rumienimy na rozgrzanym maśle w brytfannie.

3. Wkładamy porcje kaczki, obsmażamy, posypujemy curry, mieszamy, podlewamy winem i małą ilością wody.

4. W nagrzanym piekarniku powoli dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny, do miękkości. W razie potrzeby od czasu do czasu, podlewamy wodą.

5. Miękką kaczkę wyjmujemy, warzywa z sosem przecieramy przez sito. Dodajemy syrop z brzoskwiń, brandy, ocet, cukier i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.

6. Doprawiamy gałką muszkatołową, zagęszczamy mąką ziemniaczaną, rozprowadzaną w małej ilości wody i gotujemy jeszcze 2 minuty.

7. Porcje podlwamy sosem i obkładamy podgrzanymi brzoskwiniami.

Przepis, przygotowanie, foto: Olga Matyja

Przeczytaj również:

Paluszki z kurczaka

Eskalopki z kurczaka

Chrupiące skrzydełka z miodem




Dodał(a): Dorota Sędek , Piątek 02.12.2011 (aktualizacja: 2012-01-04)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
basia4ab
Ja też zbytnio nie przepadam za mięsem na słodko.
Dodano: 2011-12-30 10:10:09 Zgłoś nadużycie
Malibu89
nie lubię mięs na słodko wiec to nie dla mnie
Dodano: 2011-12-29 19:52:58 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×