Papryki nadziewane pieczarkami

Papryka zwana też "indiańskim pieprzem", to niezwykle smaczne i zdrowe warzywo, które ze względu na swój piękny kolor i kształt stanowi inspirację do wielu kulinarnych przepisów. Papryki nadziewane pieczarkami to pomysł na zdrową, pełną wartości odżywczych i przede wszystkim lekką potrawę.

papryki nadziewane

Składniki:

4 okrągłe żółte papryki

20 dag pieczarek

1 torebka ryżu

zielona pietruszka

oliwa z oliwek

cebula

sól, pieprz

starty ser

2łyżki ketchupu

sos pomidorowy:

4 pomidory

łyżka masła

ząbek czosnku

świeża bazylia


Przygotowanie:

Papryki blanszujemy (wkładamy do osolonej wody na 2-3 min, po wyjęciu płukamy zimną wodą). Odcinamy górną część papryki o szerokości ok. 1-2 cm. Pieczarki i cebulę kroimy na drobne kawałki, podsmażamy na oliwie z oliwek i przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywa dusimy na patelni ok. 5 min.  Ryż gotujemy i mieszamy z pieczarkami. Dodajemy pietruszkę, 2 łyżki ketchupu i posypujemy startym serem. Papryki wypełniamy przygotowanym farszem, przykrywamy odciętą częścią warzywa. Umyte pomidory kroimy na małe kawałki, dusimy na maśle i przecieramy przez sitko. Dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku. Papryki gotujemy w rondelku wraz z przygotowanym sosem ok. 30 min, aż do zmięknięcia. Na końcu posypujemy świeżą bazylią.


Tekst: Karolina Kawecka

Źródło: MilionKobiet.pl


Dodał(a): Karolina Kawecka , Środa 16.05.2012 (aktualizacja: 2012-05-14)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
Malibu89
uwielbiam paprykę i pieczarki ♥to danie jest zdecydowanie dla mnie
Dodano: 2012-06-03 13:47:46 Zgłoś nadużycie
olinkaa24
uwielbiam taką nadziewaną paprykę
Dodano: 2012-05-16 19:51:13 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×