Świąteczne pierniczki

Przepis na świąteczne pierniczki autorstwa Agnieszki Grudzińskiej - uczestniczki konkursu "Święta z Kamisem".

Świąteczne pierniczki

Składniki:

  • 2,5 kg mąki
  • 5 dag sody
  • 1 kg miodu (najlepszy będzie prawdziwy - z pasieki nada pierniczkom intensywnego smaku)
  • 1 kg cukru pudru
  • łącznie 5 opakowań przypraw (mogą być pomieszane przyprawy Kamis: do piernika, do ciasteczek korzennych, cynamon)
  • łyżeczka pieprzu mielonego
  • 20 dag margaryny (powinna być miękka)
  • 5 jaj

Przygotowanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, odkrajamy po części, rozwałkowujemy, wycinamy wzory z foremek, wykładamy na blachę, smarujemy białkiem wierzch każdego z nich (jeśli chcemy by pierniczki były błyszczące), wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na kilka minut (w zależności od grubości pierniczków) aż staną się złociste, po czym wyjmujemy.

Gdy ostygną ozdabiamy lukrem, jadalnymi perełkami cukrowymi, oraz posypką - w zależności od upodobania.

Pierniczki można zdobić również na kilka dni przed świętami :)

Możemy zrobić z nich paczuszki które podarujemy w prezencie rodzinie i przyjaciołom, postawić na świątecznym stole, lub powiesić na choince :)

Przepis, przygotowanie, foto: Agnieszka Grudzińska

Przeczytaj również:

Gruszki i lody Carte d'Or Vanilla z nutą karmelu

Sernik na spodzie biszkoptowym 

Piernik z płatkami migdałów



Dodał(a): Dorota Sędek , Wtorek 13.12.2011 (aktualizacja: 2011-12-14)
Ocena:

Dodaj komentarz

Wszystkie komentarze (2)

Awatar
Zaloguj się lub zarejestruj jeśli chcesz dodać komentarz.
basia4ab
Bardzo lubię piec pierniczki, na święta Bożego Narodzenia.Dawniej przyozdabiałam piernikami choinkę, jak dzieci były małe.Teraz to się zmieniło,dzieci wyrosły i zaniechałam tego zwyczaju.
Dodano: 2011-12-15 12:13:56 Zgłoś nadużycie
Malibu89
już robiłam w tym roku;)
Dodano: 2011-12-14 19:29:07 Zgłoś nadużycie

Zobacz również

×